Páteční večer – Poločas vertikály aneb Pokoušení svatého Nikoho (2016)

Dvě hodiny věnované vzestupům a pádům duchovního života na Moravě i v nás. V první části pořadu přinese režisér Michal Bureš rozhovory; hovořit budou spisovatel Josef Jařab, spisovatelka Irena Šindlářová, psychiatr Libor Grónský, Jan Hanák či Otmar Oliva.

Druhou část naplní naživo provedené rozhlasové pásmo (autor Ondřej Novotný), které se odehraje v jižní věži katedrály svatého Václava v Olomouci. V režii Tomáše Soldána se představí Petr Kubes, Jan Ťoupalík, Veronika Lazorčáková a bubeník Jonáš Kucharský. Hudbu složil Tomáš Vtípil.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2016. Premiéra 3. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h; 52 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Nominováno na Prix Bohemia Radio (březen 2017).

Lit.: Soldán, Tomáš: Poločas vertikály. Stoupání a pád v přímém přenosu v Pátečním večeru z Olomouce. In web ČRo 3 Vltava, 31. 5. 2016 (článek). – Cit.: Ojedinělý projekt k připomínce duchovního života nejen na Moravě připravují rozhlasoví tvůrci z Olomouce. V čase Pátečního večera se na vlnách stanice Vltava rozezní pořad nazvaný Poločas vertikály. Sto dvacet minut živého vysílání posluchačům přinese nejprve pestré setkání s osobnostmi města i kraje nad spiritualtiou dnešní doby i prostoru olomoucké pevnosti, druhou část pořadu pak bude tvořit jedinečné živě provedené rozhlasové pásmo hudby, slova a zvuků s podtitulem Pokoušení svatého Nikoho, jehož dějištěm se stane jižní věž katedrály svatého Václava, tedy druhá nejvyšší kostelní věž v České republice.

Co to vlastně znamená, když se dnes mluví o křesťanských hodnotách, o jejich obraně či kultivaci? Dokážeme vůbec ještě prožívat spiritualitu? Má na nás nějaký vliv? A není to všechno jen tvořivá a ničivá síla, kterou v minulosti křesťanství dokázalo vystavět i zbořit celá města, jako je právě Olomouc? Režisér Michal Bureš si v první části pořadu pozve k mikrofonu představitele radnice i kraje, sochaře Otmara Olivu, amerikanistu a překladatele Josefa Jařaba a další osobnosti spojené s kulturním i duchovním životem města. Vltavským přenosem budou také vrcholit Svátky města Olomouce, tedy první hodinu pořadu posluchačům mimo jiné zpestří živé vstupy z průvodu ke cti svaté Pavlíny, patronky města, i úryvky opery Tomáše Hanzlíka na libreto Romana Ludvy s názvem Krvavá pavlač v podání Ensemble Damian. 

V druhé polovině večera se dějiště přesune ke katedrále svatého Václava, tedy do prostor bývalého přemyslovského hradu. Zde od devíti hodin začne přímý přenos rozhlasového pásma motivovaného vzestupy a pády duchovního života na Moravě i v nás samotných. Tato jedinečná dramatická kompozice slova, hudby a zvuků se odehraje ve 102 metrů vysoké jižní věži katedrály, po jejímž točitém schodišti jako po spirále dějin budou stoupat protagonisté pořadu. 

Téměř dvě desítky mikrofonů umístěných v kuželovitém prostoru věže posluchačům zprostředkují mimořádný zážitek z prostoru, v němž je možné přemítat jak nad samotou jednotlivce v dnešním světě bez návodu, tak nad dramatickou historií města i okolní krajiny, jejímž těžištěm, jakýmsi majákem vprostřed Moravy, je právě novogotická dómská jižní věž. Scénář pro tento technicky mimořádně náročný rozhlasový tvar připravil dramaturg a dramatik Ondřej Novotný, čerpal přitom z děl a životů historických postav, které svým rozhodováním dělaly výrazné vrypy do zdejšího prostředí. V režii Tomáše Soldána se představí Petr Kubes, Jan Ťoupalík a Veronika Lazorčáková, hudební složku pásma živě provede multiinstrumentalista Tomáš Vtípil. Celou téměř hodinu trvající kompozici bude možné sledovat jak ve vysílání Českého rozhlasu Vltava, tak i s obrazovým doprovodem na internetovém kanálu YouTube. 

Celý pořad Poločas vertikály se také dotkne blížícího se výročí zavraždění krále Václava III. v Olomouci a zároveň pozve na Noc kostelů, kterou v celé České republice budou moci posluchači oslavit o týden později. Na pořadu se kromě Českého rozhlasu Vltava a Výroby Českého rozhlasu podílí také Český rozhlas Olomouc, Město Olomouc, Univerzita Palackého, Arcidiecéze olomoucká a Římskokatolická farnost sv. Václava Olomouc. 

Lit.: Matůšová, Sára – Tomeš, Michal: Fantasy, živě vysílaná rozhlasová hra i debata nad šovinismem. Kategorie Drama letos přinesla rozmanitost žánrů i témat. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 23. 3. 2017 (článek). – Cit.: Třetí festivalový den Prix Bohemia Radio znamenal poslední celodenní poslech v divadelním sále v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Poslouchalo se 5 finálních rozhlasových dramat odvysílaných za uplynulý rok v Českém rozhlase, které z 18 soutěžních příspěvků vybrala mezinárodní porota. Ta hned po prvním díle uvedla, že její výběr ovlivnila i snaha obsáhnout mezi finalisty co největší rozmanitost žánrů.  (…)

Zástupcem experimentální formy se mezi finalisty stalo rozhlasové pásmo Poločas vertikály Tomáše Soldána. Podle Natálie Deákové se jednalo o fascinující genius loci spojené s cestování časem. Výjimečnost tohoto příspěvku spočívala i v tom, že se jednalo o jedinou živě provedenou rozhlasovou hru, jež se natáčela ve věži olomoucké katedrály svatého Václava – to bylo jedním z nejzásadnějších bodů pro následnou diskusi, v níž se řešilo, jak autentičnost daného okamžiku ovlivnily předcházející zkoušky.

Přestože porota vyzvedla dílo jako mimořádný projekt site specific, Ľubica Olšovská vznesla otázku, zda se stále jednalo o příspěvek, který patří do kategorie dramatu. Podle ní totiž Poločas vertikály dramatem není, v čemž se s ní shodla britská porotkyně. Se svým názorem na toto dílo oponovala kolegyním v porotě Lenka Havlíková s tím, že ač postdramatické, o drama se jedná.  (…)

Vítěz kategorie Drama bude stejně jako vítězové ostatních kategorií vyhlášen na galavečeru v Arcibiskupském paláci dnes večer. Také v kategorii Dramatu však došlo na konci dne k vyhlášení vítěze Ceny studentů. Studentská porota se shodla s finálním výběrem hlavní poroty a vítěze zvolila mezi jimi vybranými pěti finalisty. Stala se jím Otčina Aleše Vrzáka. „Jsem za vítězství rozhodně rád, konkurence byla silná, takže je to pro mě příjemný pocit,“ uvedl Aleš Vrzák v rozhovoru po předání studentské ceny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)