Klapzubova jedenáctka (1935)

Eduard Bass. Dramatizace František Kožík. Hudba František Lukas, orchestry Roamb boys a Boccaccio Jazz řídí Vilém Tauský. Režijní rozvrh Josef Bezdíček. Režie  Josef Bezdíček.

Osoby a obsazení: reportér Josef Laufer (Jiří Štuchal). Dále účinkují Karel Höger, František Klika a další členové činohry Zemského divadla v Brně.

Osoby: tatík Klapzuba – Honza – Jura – Frantík – Jenda – Tonda – Josef – máma Klapzubová – král mocné anglické země – Birimaratoa a další slavné veličiny, které Klapzubáci na svých cestách potkali – babička – sousedé – dívky.

Nastudovalo Brno. Premiéra 18. 9. 1935 (20:00-21:30). Repríza 3. 6. 1938 (Brno, 19:25 – 20:55 h.). Záznam neexistuje.

Pásmo obrazů: 1. S.K. Klapzubova jedenáctka se představuje – 2. Až k mistrovství republiky – 3. Na konci musí být nula – 4. Alcantrův systém – 5. Klapzuba poučuje anglického krále – 6. Princ Waleský na učení u Klapzubů – 7. Klapzubova jedenáctva versus Pihovatý kluk – 8. Klapzubáci jsou unaveni – 9. Austrálie vyzývá – 10. Slavnostní zorání hřiště (Balada o dědovi Klapzubovi a zázračné píšťalce) – 11. Ztroskotání Timoru – 12. Přátelský zápas s jedenáctkou lidožroutů – 13. Redaktor laufer hlásí mistrovství světa – 14. Ze sportovní slávy do života.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Klapzubova jedenáctka aneb Jak začínal Jiří Štuchal. In Týdeník Rozhlas 30/2018. Dostupné i na Panáčkovi.

Lit.: Kožík, František: Rozhlasové vzpomínky, 1964 (rukopis).

Lit.: Svět mluví. Roč 7., čís. 10/11. – „Ve hře je více zpěvu, hudby a vyprávění než přímé akce, právě tak, jak si to ještě tehdy dramatisátoři představovali, ale přece jen nenáročně pobaví. (…) Kožíkova dramatisace může být vzorem zábavného večera (…) pro jiné dramatisátory, jak se dělá lehkost a zábavnost v rozhlase.“

Lit.: anonym: Lidová sportovní hra v rozhlase. Titul novin nezjištěn, 1935 (recenze).

klapzubova11

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Účinkují členové činohry Zemského divadla v Brně, Roamb boys a Boccaccio Jazz.
Pásmo obrazů:
1. S.K. Klapzubova jedenáctka se představuje
2. Až k mistrovství republiky
3. Na konci musí být nula
4. Alcantrův systém
5. Klapzuba poučuje anglického krále
6. Princ Waleský na učení u Klapzubů
7. Klapzubova jedenáctva versus Pihovatý kluk
8. Klapzubáci jsou unaveni
9. Austrálie vyzývá
10. Slavnostní zorání hřiště (Balada o dědovi Klapzubovi a zázračné píšťalce)
11. Ztroskotání Timoru
12. Přátelský zápas s jedenáctkou lidožroutů
13. Redaktor laufer hlásí mistrovství světa
14. ze sporotovní slávy do života
Uvedeno 18.9.1935 (20:00-21:30)
Jako režisér uveden Josef Bezdíček.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)