Napumpuj mi mozek! (2017)

Simon Kamphans, Matthias Lang. Rozhlasová hra. Překlad Jitka Šťávová. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Vít Vencl. Hudba a zvukový design Ondřej Gášek. Zvukový mistr Dominik Budil. Produkce Dana Reichová.

Osoby a obsazení: Niko (Filip Kaňkovský), Maja (Zuzana Stavná), matka (Ivana Chýlková), dr. Vikorow (Robert Mikluš), Lili (Klára Issová).

Natočeno 2017. Premiéra 3. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:05 h).

Lit.: Hložková, Hana: Napumpuj mi mozek! In web ČRo 3 Vltava, únor 2018 (článek). – Cit.: Původní rozhlasová hra Napumpuj mi mozek! od německých autorů Simona Kamphanse a Matthiase Langa sleduje životní etapu ctižádostivého mladého muže, toužícího po hvězdné slávě na YouTube. Asi třiadvacetiletý Niko se vážně zajímá o činnost mozku, zároveň je ale kvůli popularitě ochoten podniknout šílené věci. Na zmíněném internetovém kanálu prezentuje videa s pokusy prováděnými na sobě. V přímém přenosu si nasazuje na hlavu elektrody a provádí elektrostimulaci. Elektrické šoky, které zažívá, způsobí, že obliba jeho video blogů prudce stoupá. Adekvátně k tomu vzrůstá i konflikt s matkou, u které bydlí, proto se odstěhuje ke své dívce Maje. Za zády obou žen se však rozhodne vstoupit jako „pokusný objekt“ do vědeckého výzkumu, prostřednictvím kterého je mu do hlavy voperován kardiostimulátor. Jeho mozek se díky tomu stane rychlejším, paměť se zvětší a život bude dokonale optimalizován díky technologii smartwatch. Na první pohled vše vypadá skvěle…

Využít každou minutu svého života smysluplně, vycvičit svou paměť k dokonalosti, zlepšit organizování svého času, správně naložit se svými schopnostmi, zkrátka nepromarnit ani den zbytečnými činnostmi, lenošením, dokonce ani užíváním si života, může být cílem či touhou mnoha lidí. Jak by takové zdokonalení lidské bytosti vypadalo v praxi? Co se stane, když Nikovy „inteligentní hodinky“ Lily, nastaví jeho životu tempo, které je na něj až příliš vysoké? O chování moderních médií, jež shromažďují veškerá osobní data, o důsledcích nekonečného nadšení pro technologie a o svobodné lidské vůli pojednává právě tato rozhlasová hra. Mísí se v ní žánr sci-fi s odkazy na téma monstra stvořeného doktorem Frankensteinem, ale také humor, zprostředkovaný komickými zvuky, odpovídajícími estetice soudobých video kanálů. Podoba současného „youtubera“ je vykreslena se znalostí daného virtuálního prostředí, ale také s nadsázkou.
Rozhlasová hra Pimp my brain!, jak zní její titul v originále, vznikla v roce 2016 v produkci německé stanice Rundfunk Berlin-Brandenburg, kde byla natočena jako autorský debut dvou kolegů. Simon Kamphans (1985), studující muzikologii, divadelní, filmovou a televizní vědu v Kolíně nad Rýnem, a Matthias Lang (1987), studující hru na bicí nástroje ve Frankfurtu, nejenže společně napsali scénář, ale zároveň se na výsledné inscenaci podíleli i jako režiséři a zvukoví designeři. Svoji první amatérskou rozhlasovou hru nazvanou „Kennst du schon Ken?“ natočili ve vlastní produkci už v roce 2010.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)