Silná osobnost (1962)

Karel Michal. Povídka z knihy Bubáci pro všední den.

Čte Rudolf Deyl II.

Natočeno 1962 (28 min.). Obnovená premiéra 30. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Bubáci pro všední den. Výběr povídek Karla Michala. In web ČRo 3 Vltava, 28. prosinec 2022 (článek). – Cit.: V souboru humoristických povídek s názvem Bubáci pro všední den, který patřil v 60. letech k nejpopulárnějším knižním titulům, inscenuje Karel Michal setkání obyčejných lidí s pohádkovými bytostmi.  (…)

Postavy, které mají představovat průměrné obyvatele Československa přelomu 50. a 60. let, se následkem fantaskních výjevů ocitají v mimořádných situacích. Na postupu, který v těchto situacích lidé volí, se ovšem pokaždé ukazuje jejich malost a úzkoprsý pragmatismus. Konfrontace s nadpřirozenem tak autorovi slouží jako půdorys k satiře, v níž kritizuje absurdní systém fungování tehdejší socialistické společnosti a pohnutky, jimiž se řídí člověk, který v ní žije.

Karel Michal je český spisovatel, dramatik a scenárista Karel Michal (vlastním jménem Pavel Buksa) se narodil 28. 12. 1932 v Praze. Po maturitě na Vinohradském gymnáziu se chtěl věnovat studiu medicíny, které mu však pro jeho buržoazní původ zprv nebylo umožněno a nakonec jej nedokončil. Živil se jako kovodělník, přidavač u zedníků, dlaždič nebo správce jízdárny; až počátkem šedesátých let začal spolupracovat s redakcí časopisu Plamen, v němž také publikoval. Po úspěchu, který sklidily jeho první knihy, působil jako filmový dramaturg a redaktor Literárních novin. V září roku 1968 se svou ženou emigroval do Švýcarska, kde se stal gymnaziálním profesorem latiny, řečtiny a dějepisu. Společným rysem jeho žánrově rozmanité tvorby je otázka etických principů a skepse vůči lidskému charakteru.  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)