Ranní Plus – Petr Pavel v Izraeli, Trump vítězí v Iowě, soud s Cimickým (2024)

Prezident Petr Pavel na návštěvě Izraele podpořil boj země proti terorismu, zároveň ale vyjádřil obavy ohledně humanitární pomoci v Pásmu Gazy. Jak si Izraelci Pavlova slova vyložili? Republikánské volební shromáždění v Iowě potvrdilo drtivý náskok Donalda Trumpa. Naznačují výsledky jak budou vypadat republikánské volby napříč Spojenými státy? Pokračuje soud s psychiatrem Janem Cimickým obžaloveným z četných sexuálních útoků. Soud dnes vyslechne znalce a svědky. Moderuje Lukáš Matoška a Pavlína Nečásková.

Hovoří Petr Hladík, Břetislav Tureček a další.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 1. 2024 (ČRo Plus, 8:10 h.).

Lit.: esta – Matoška, Lukáš: Petr Pavel se při návštěvě Izraele na české poměry nejvíc přiblížil nestrannému pohledu na konflikt, hodnotí analytik Tureček. In web ČRo Plus, 16. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Prezident Petr Pavel během své návštěvy Izraele podpořil zemi v boji s terorismem. Zároveň jako první z českých ústavních činitelů, kteří navštívili Izrael po 7. říjnu loňského roku, otevřel otázku obav o rostoucí počet obětí v Pásmu Gazy a také otázku budoucnosti palestinského území.

„Nejsme tady od toho, abychom radili a hodnotili. Samozřejmě, že v průběhu rozhovorů je probírána i tato situace. Snaha Izraelců, aby nedocházelo k zabíjení většího počtu civilistů, než je v průběhu ozbrojeného konfliktu nutné, zazněla zcela jasně,“ říká ředitel blízkovýchodního odboru ministerstva zahraničních věcí Petr Hladík, který prezidenta na jeho cestě doprovází.

Česká diplomacie plně podporuje Izrael a jeho obranu a dlouhodobě připomíná, že konflikt vyvolal teroristický útok Hamásu, který svou strategií zvyšuje počet civilních obětí.

„Při vedení ozbrojeného konfliktu dochází k obětem, které si ani jedna strana nepřeje. Zásadní rozdíl je, když máte na jedné straně izraelské ozbrojené síly, které mají své dohledové orgány a snaží se jednat podle protokolu. A druhou stranu, která se o nic nesnaží, a naopak zneužívá všechna pravidla, která by měla platit v ozbrojeném konfliktu,“ vysvětluje.

Petr Pavel izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi také řekl, že ho znepokojuje úroveň humanitární pomoci a přístup k ní v Pásmu Gazy. (…)

Lit.: Bělíček, Jan: Svou návštěvou Izraele prezident Pavel demonstroval, že nám na palestinských životech nezáleží. In web A2arm, 22. 1. 2024 (článek). – Cit.: Zatímco mezinárodní společenství diskutuje o možné genocidě páchané Izraelem v Gaze, Petr Pavel se tam vydal na oficiální státní návštěvu.

Celý svět bedlivě sleduje právě probíhající soudní jednání u Mezinárodního tribunálu v Haagu, kde Izrael čelí obvinění Jihoafrické republiky z toho, že v Pásmu Gazy spáchal a nadále páchá genocidu. Český prezident se ale v této atmosféře rozhodl vydat do Izraele na oficiální státní návštěvu. Není možné ji chápat jinak než jako bezpodmínečnou podporu Izraeli v situaci, kdy se tento stát kvůli plošnému bombardování Pásma Gazy, dostává do čím dál větší mezinárodní izolace. Kritika izraelského postupu sílí dokonce i v administrativě amerického prezidenta Bidena. Američanům s izraelským vedením prý dochází trpělivost, přestože jsou USA dlouhodobě jeho hlavním spojencem.

Z české politické scény však zatím nepřichází ani náznak kritiky vůči postupu izraelské armády, a to ani ze strany parlamentní opozice. Operace v Pásmu Gazy má podle nejnovějších údajů na svědomí již přes 25 tisíc obětí. Většinu z nich tvoří ženy a děti. Tato čísla sice poskytuje ministerstvo zdravotnictví pod kontrolou Hamásu, jejich spolehlivost však mainstreamová zahraniční média ani instituce dlouhodobě nezpochybňují. Ze strany propalestinských aktivistů a aktivistek se naopak ozývá, že jejich počet je ve skutečnosti mnohem vyšší. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)