Interview Plus – Tomáš Lindner (2024)

Tomáš Lindner, reportér týdeníku Respekt. Rakouští pravicově populističtí Svobodní očekávají, že v nedělních parlamentních volbách zopakují svůj úspěch z voleb do Evropského parlamentu. O co se popularita rakouských populistů opírá? Jak by se vedlo v případě jejich vlády migrantům v Rakousku? A jaké by byly vztahy mezi Prahou a Vídní? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 27 min.).

Lit.: Bumba, Jan – ert (= Erhart, Michael): Svobodní chtějí z Rakouska udělat pevnost. Hlasy loví i mezi imigranty, popisuje reportér Lindner. In web ČRo Plus, 26. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rakouští Svobodní (FPÖ) očekávají, že v nedělních parlamentních volbách zopakují svůj úspěch z voleb do Evropského parlamentu. Čím se jim daří oslovit téměř třetinu voličů? „Jedním faktorem je migrace, kterou za nejpalčivější problém považuje 40 procent voličů, druhým je značná nejistota z budoucnosti a velký pesimismus. A třetí faktor je technologický, Svobodní jsou dlouhodobě mimořádně silní na sociálních sítích,“ vypočítává reportér týdeníku Respekt Tomáš Lindner.

FPÖ v kampani pracuje s vizí země coby pevnosti. Jejich lídr Herbert Kickl si za vzor bere maďarského premiéra Viktora Orbána, kterému se mělo podařit snížit množství žádostí o azyl na minimum. A podobnou cestou by prý mělo jít i Rakousko.

Lindner připomíná, že před pár lety Svobodní navrhovali omezení sociálních dávek pro rodiny gastarbeiterů ze zemí Evropské unie. Nyní jim jde hlavně o mimoevropskou migraci. A dokonce se snaží některé imigrantské skupiny oslovit a dostat na svou stranu.

„V minulosti cílili Svobodní třeba na komunitu Srbů, kteří přišli v 90. letech a mají už i rakouské občanství. Získávali si je tím, že vyostřovali rétoriku vůči Albáncům. A v současnosti se v tom pokračuje. Ve Vídni jsem teď dělal reportáž a hodně lidí mi říkalo, že i mnozí Turci budou Svobodné volit, protože nově přicházející Syřany nebo Afghánce považují za konkurenty,“ popisuje novinář. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)