Oněgin byl Rusák 1/12 (2007)

Irena Dousková. Dvanáctidílnou četbu na pokračování ze stejnojmenného humoristického románu o osudech Helenky Součkové v první polovině 80. let 20. století připravil Tomáš Sedláček. Zvuk Josef Daněk. Technická spolupráce Marie Stojanová. Režie Zdeněk Kozák. Čte Zuzana Slavíková.

Nastudoval ČRo Brno v roce 2007. Premiéra četby na pokračování byla ve dnech 18. 6. – 3. 7. 2007 na stanici ČRo 2 – Praha (díly 25 – 30 min., celkem 5:30 hod.).

Lit.: Sedláček, Tomáš: Četba na pokračování: Irena Dousková: Potíže Helenky Součkové. In web ČRo 3.  7. 2007 (anotace). – Cit.: Tlustá 8-letá holčička Helenka Freisteinová vstoupila do světa v humoristickém románu Ireny Douskové Hrdý Budžes a zachytila ve svém neodolatelně poláčkovském vyprávění počátek normalizace v malém městě Ničíně. Dnes ovšem představujeme atraktivní Helenu Součkovou, studentku pražského gymnázia na počátku 80. let, takovou, jaká se zjevila v dalším románu Ireny Douskové Oněgin byl Rusák. Třebaže se z ničínské školačky stane protřelá i tápající Pražanda, komické i velice vážné potíže mají ona i její blízcí pořád…

Větší lidské možnosti maturantky Helenky přinesly také podstatně větší rozsah druhého dílu jejích příhod v čase pohřbívání Leonida Brežněva. Proto má rozhlasová premiéra četby na pokračování z románu Oněgin byl Rusák 12 částí. Helenka Součková (opět v podání Zuzany Slavíkové) se tu proměnila v hledající mladou dívku, která neustále naráží na strnulé zdi systému, v němž chtě nechtě musí žít.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)