Termofor života (2007)

Cyrille Fleischman. Povídka francouzského spisovatele z knihy I kompoty mohou snít. Překlad Helena Beguivinová. Připravil Petr Turek. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Arnošt Goldflam.

Připravil Český rozhlas v roce 2007 (30min.).

Lit.: (anonym): Cyrille Fleischman: Termofor života. In web ČRo 21. 6. 2007 (anotace). – Cit.: Prozaik Cyrille Fleischman (nar. 1941 v Paříži) je původním povoláním právník. Trávil dětství mezi synagogou a matčiným krámkem, s rodiči chodil na představení jidiš divadel a navštěvoval koncerty aškenázské židovské hudby. Tento svět vytváří atmosféru jeho povídek. Z Fleischmanových povídkových souborů z 90. let vyšel r. 2006 v češtině výbor pod názvem I kompoty mohou snít. Ožívá v nich svět pařížských aškenázských Židů, atmosféra čtvrti kolem náměstí republiky a čtvrti Marais, kde tito příslušníci jednoho pomalu zanikajícího světa žili a žijí. Jemný humor, melancholie a zachycení zvláštního světa osobité menšiny patří k základním kvalitám Fleischmanovy prózy.

Prozaik Cyrille Fleischman (nar. 1941 v Paříži) je původním povoláním právník, jeho otec, pařížský rodák, založil počátkem 30. let 20. století v Paříži synagogu a věnoval se náboženské činnosti. Matka se svým obchůdkem zajišťovala rodině obživu. Cyrille trávil dětství mezi synagogou a matčiným krámkem, s rodiči chodil na představení jidiš divadel a navštěvoval koncerty aškenázské židovské hudby. Tento svět vytváří atmosféru Fleischmanových povídek.

Své texty zprvu Cyrille Fleischman uveřejňoval ve francouzských židovských časopisech, později začaly vycházet knižně (všimlo si jich malé leč významné a kvalitní nakladatelství Le Dilettante) a obdržely i několik literárních ocenění.

Z Fleischmanových povídkových souborů z 90. let (Setkání u stanice metra Saint-Paul, Nová setkání u stanice metra Saint-Paul, Poslední setkání u stanice metra Saint-Paul) vyšel v češtině výbor pod enigmatickým názvem I kompoty mohou snít. Ožívá v nich svět pařížských aškenázských Židů, atmosféra čtvrti kolem náměstí republiky a čtvrti Marais, kde tito příslušníci jednoho pomalu zanikajícího světa žili a žijí. Jemný humor, melancholie a zachycení zvláštního světa osobité menšiny patří k základním kvalitám Fleischmanovy prózy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)