Učit se žít 1/15 (2017)

Peter Härtling. Vzpomínky na dětství na Moravě, nucený odchod i svébytná cesta po rozličných redakcích v poválečném Německu, kde autor zblízka sledoval dějiny 20. století. Překlad Ingeborg Fialová-Fürstová. Připravila Iryna Shkaruba. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje D. Mandová Vojnarová, F. Strnad a L. Kolář.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2017. Premiéra 1. dílu 23. 4. 2017 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h).

Pozn.: Tato Härtlingova kniha memoárů vyšla v Německu v roce 2003 pod titulem ‚Leben lernen – Erinnerungen‘ a její překlad ‚Učit se žít – Vzpomínky‘ je jedním z vrcholů knižní edice univerzitního Centra pro výzkum moravské německé literatury Poetica Moraviae. Härtling v knize v prvních dvou kapitolách vzpomíná na válečná léta na Moravě, od třetí kapitoly je už ovšem jeho osud spojen s Německem a český čtenář má ideální příležitost seznámit se s nelehkým poválečným vývojem této země až do současných dnů. Hlavním hrdinou tohoto ‚vývojového románu‘ je Peter Härtling sám, vyhnanec, sirotek, který nedůvěřuje dospělým a jejich frázím, tře bídu s nouzí, revoltuje, miluje a píše básně, stává se novinářem, vydavatelem a nakonec slavným spisovatelem, aniž by ale přestal revoltovat, milovat a nedůvěřovat.  (anotace)

Lit.: anonym: Peter Härtling: Učit se žít (15 částí). In web ČRo 3 Vltava, 23. duben 2017  (článek). – Cit.: Dějiny 20. věku prožité na cestě mezi knihami, příběhy a jejich autory. Vzpomínky na dětství na Moravě, nucený odchod i svébytná cesta po rozličných redakcích v poválečném Německu.

Rozhlasové zpracování románu německého spisovatele Petera Härtlinga nabízí poutavé putování z Moravy (odkud autor na konci druhé světové války jako chlapec utíká) přes Východní Německo až do západního světa. Autobiografická kniha líčí osobitým a nesentimentálním jazykem osudy literárních redakcí, vydavatelů i tvůrců. V kulisách vydavatelských domů tak ožívají v rolích literárních figur Günter Grass, Ingeborg Bachmannová, Friedrich Torberg a mnozí další. V jejich vzájemném setkávání pak krystalizují dějiny poraženého, později rozděleného Německa i světa.

Härtling ve své knize podává také silné svědectví o tom, že je možné měnit život jen tím, že jej pojmenujeme.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)