Goneril 1/5 (2017)

Karl Scholz. Četba na pokračování z románu rakouského spisovatele a katolického kněze, který vznikl v roce 1942 ve vězení gestapa a jehož autor byl v květnu 1944 popraven za odbojovou činnost.  Román odehrávající se na anglickém venkově v předvečer druhé světové války. Překlad Luca Topoľská.  Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš.

Čte Petr Kubes.

Natočeno červenec 2017. Premiéra 1. dílu 10. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h) v cyklu Rakouský rok.

 Pozn.: Autor, šumperský rodák (1912), nemanželský syn tovární dělnice během svého čekání na popravu rakouskými nacisty. Čechy – olomouckými germanisty – byl připomenut teprve nedávno. Lucy Topoľská jeho neoromantický opus přeložila, UP jej vydala.

Lit.: Bureš, Michal: Roman Karl Scholz: Goneril (5 dílů). In web ČRo 3 Vltava, 10. září 2017 (článek). – Cit.:  V nacistické věznici napsal mnohovrstevnatý, zdánlivě idylický román ze staré Anglie, dva roky nato byl rakouský spisovatel a katolický kněz popraven.

Rakouský spisovatel a katolický kněz Roman Karl Scholz (nar. 1912 v Šumperku) založil na podzim roku 1938 coby rakouský patriot antifašistickou odbojovou organizaci. V červenci roku 1940 byla jeho odbojová skupina zlikvidována gestapem, Scholz byl zatčen a po čtyřech letech věznění byl v květnu 1944 popraven. Ve vězení napsal v roce 1942 krátký román Goneril (rukopis vynesli Scholzovi spoluvězňové).

Děj je prostý: rakouský katolický duchovní se v Anglii v předvečer druhé světové války setkává s Goneril, dcerou hostitele. Nejde o skandální odhalení zakázané lásky mezi knězem a ženou, nýbrž o niterný cit dvou lidí, kterým „svatý zákon zakazuje patřit si navzájem“. Jen občas zazní v textu zmínka o napjaté atmosféře na kontinentu – čtenář si uvědomí, že se zde líčí idyla na pokraji katastrofy.

V září roku 2012 byla Scholzovi v Šumperku slavnostně odhalena pamětní deska.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)