Čína – Střípky z Jižního Podnebesí 1/5 (2018)

Jan Karlach. Výběr z cestopisu sinologa, který se zajímá o mizející čínskou kulturu a tradice národnostních menšin Dálného východu. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Jaroslav Plesl. 

Natočeno 2018. Premiéra 12. – 16. 2. 2018 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h.) v cyklu Čínské dny a Stránky na dobrou noc. Repríza 21. – 25. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Jan Karlach: Čína – Střípky z Jižního Podnebesí. In web ČRo 3 Vltava, 16. únor 2018 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Výběr z cestopisu sinologa, který se zajímá o mizející čínskou kulturu a tradice národnostních menšin Dálného východu. (…)

„Moc dobře si pamatuji na šok, když jsem v roce 2006 poprvé přijel na čínskou pevninu,“ píše Jan Karlach, v úvodu své knihy Čína – Střípky z jižního Podnebesí.Mezi barvami převládala šeď, občas zavlál rudý prapor. Kde jsou chrámy ztracené v horách? Meditující taoisté? Hluboké bambusové háje plné zurčících potoků? Kdepak všude byl beton, bagry, pach asfaltu a velkoměsta plná ocelových koster mrakodrapů… Na svou druhou cestu po Číně jsem vyrazil v létě 2007 už se základní znalostí čínštiny. A tentokrát se všechno dařilo mnohem lépe.“

Pestré postřehy Jana Karlacha ze země, jež se neustále vyvíjí a bují, jsme behem Čínských dnů na Vltavě vysílali ve Stránkách na dobrou noc. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)