Pohádka o Raškovi 1/5 (2018)

Ota Pavel. Četba na pokračování.  Četba na pokračování  o Jiřím Raškovi, skokanovi na lyžích, který si jako první Čechoslovák doskočil na zimní olympiádě pro zlato.  Režie Aleš Vrzák.

Čte Oldřich Kaiser.

P  Publikováno na webu ČRo 10. 2. 2018 (dostupné do dne ukončení ZOH 2018). Rozhlasová premiéra 2. – 6. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:05 h). Repríza 10. – 14. 2. 2018 (ČRo 1  Radiožurnál – olympijský speciál, 19:00 h.; délka jednotlivých částí 25:38 + 27:48 + 27:52 + 27:11 + 26:43 min.); 31. 3. – 4. 4. 2023 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Pozn.: Letos uplynulo 50 let okamžiku, kdy Jiří Raška získal na Zimních olympijských hrách ve francouzském Grenoble první zlatou medaili pro Československo. Příběh jako z pohádky inspiroval spisovatele a novináře Otu Pavla k napsání velmi originálního životopisu, který nazval Pohádka o Raškovi. V rozhlasovém zpracování, kde text v režii Aleše Vrzáka čte Oldřich Kaiser, uslyšíte také dobové reportáže a vzpomínky Jiřího Rašky. (anotace)

Lit.: Hladíková, Kristýna – Cibula, Václav: Ota Pavel: Pohádka o Raškovi. In web ČRo 10. 2. 2018 (anotace a záznam četby). – Cit.: Letos je to 50 let od našeho poprvé. V roce 1968 se ve francouzském Grenoble postavil Jiří Raška na skokanský můstek a záhy mu na krk přistálo zlato. Byl prvním československým sportovcem, kterému se něco takového na Zimních olympijský hrách podařilo. Poslechněte si pětidílný pohádkový příběh o životě Jiřího Rašky!

Jiří Raška se narodil v roce 1941 uprostřed Beskyd v moravskoslezském Frenštátu pod Radhoštěm. Ševcovská rodina to neměla úplně jednoduché. Dětí bylo dohromady čtyři, Jiří měl ještě jednoho bráchu a dvě sestry. Když bylo Jirkovi devět, zemřel táta na leukemii a maminka musela zvládnout vše sama. Nejspíš i díky tomu se děti rychle naučily samostatnosti a zodpovědnosti.

Lyže jsou ve Frenštátu základ. Své první­ Jirka dostal jako malý kluk od svého bratrance a strýce. Proto asi ani nepřekvapí, že se na olympiádu začal těšit velmi brzo a na svou první plánoval odjet už ve třiadvaceti.

Nakonec to ale nevyšlo. „V Rakousku sice skákal nejlépe, i tak ho ale funkcionáři z nominace vyškrtli a posadili na vlak. Navrhoval jsem jim, ať pošlou domu radši mě, aby mohl skákat. Marně,“ vzpomínal Raškův trenér Zdeněk Remsa.

Jiří nezahořkl. Naopak začal trénovat tak tvrdě, že za čtyři roky všem ukázal, jak se funkcionáři před Innsbruckem pletli. A domů se vrátil s první československou zlatou medailí ze zimních her.

Příběh jako z pohádky inspiroval spisovatele Otu Pavla. Ten přepracoval Raškův životopis do podoby, ze které se může těšit každý. I děti. Pohádka o Raškovi se dokonce dostala do jejich čítanek a když Jiří jezdil po základních školách na besedy, častokrát se ho někdo na knihu zeptal. Jestli je to vůbec pravda a jak to tedy vlastně bylo.

Ota Pavel si přimyslel jen málo. Asi tak osmdesát procent pohádky se podle Jiřího Rašky opravdu stalo.

Nyní si můžete pohádku poslechnout. Na stanici Radiožurnál – olympijský speciál ji vysíláme vždy od sedmi hodin večer během prvního týdne olympijských her. Pohádku pro Český rozhlas načetl herec Oldřich Kaiser.

I on prý kdysi skákal podobně jako Raška. „Ve druhé třídě jsem se umístil na druhém místě. Můstek byl pouze ze sněhu, ale druhé místo byl dobrý výsledek – na to, že jsme byli dva,“ vtipkoval Oldřich Kaiser během natáčení.

Rozhlasová pohádka je doplněná i o další bonusy – hudbu, vzpomínky Jiřího Rašky a dokumentárními materiály z Grenoble.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pohádka O Raškovi doplněná autentickými materiály a podání pana Oldřicha Kaisera byla skvělá. Bohužel, skončila pro mne dříve než bych si přála. Ráda bych se k ní vrátila ve a zařadilo do mé audiotéky. Prosím, poradíte mi, kde ji získat?
Pan Režisér, Dramaturg i pan vypravěč odvedli skvělou práci.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)