Povětroň 1/5 (1992)

Karel Čapek. Dramatizovaná četba na pokračování. Připravila Eva Petrošová. Hudební improvizace Boris Urbánek. Režie Ivan Misař.

Účinkují Stanislav Šárský, Miloslav Čížek, Jana Lukešová, Tomáš Jirman a Josef Novák.

Natočeno v Československém rozhlase v roce 1992 (5 x 30 min.). Repríza 11.-15. 6. 2018 v cyklu Čtení pro celou rodinu (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Pozn.: „Cokoliv, nač se díváme, je ta věc a zároveň něco z nás, něco našeho a osobního; naše poznání světa a lidí je cosi jako naše zpověď.“ Noetickou trilogii Karla Čapka tvoří romány Hordubal, Povětroň a Obyčejný život. Tři moderní filosofické prózy napsal Čapek v krátkém časovém odstupu a znamenaly v jeho tvorbě jistý zlom, vždyť Hordubal byl autorovou první rozsáhlejší prózou s jiným než fantastickým námětem.

Úvahy o možnostech lidského poznání najdeme v řadě Čapkových textů. Ale v noetické trilogii jsou otázky týkající se hranic lidského poznání položeny přímo do centra pozornosti.

V Povětroni Karel Čapek ukazuje, nakolik vlastní osud a osobnost ovlivňuje vidění světa. A tak příběh neznámého letce nechává nad jeho nemocničním lůžkem vyprávět tři různé postavy: jasnovidce, jeptišku a básníka.Vznikají tak tři stejně pravděpodobné příběhy, ale pravda přesto zůstává skryta…  (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)