S Baťou v džungli 1/14 (2018)

Markéta Pilátová. Četba na pokračování z románu současné české prozaičky. Připravil Jiří Vondráček. Režie Apolena Novotná.

Účinkují Dalimil Klapka, Vlasta Žehrová, Dana Černá, Hanuš Bor a Martina Hudečková.

Natočeno 2018. Premiéra 1. dílu 27. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 9:00 h.; 29 min) v cyklu Letní čtení. Repríza 1. dílu 11. 8. 2020 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Román vypráví o životě v exilu a o hledání spravedlnosti. Zatímco v rodné zemi komunisté budovali diktaturu, stavěl Jan Antonín Baťa v brazilské džungli nové Zlíny. Ideál nadšeného baťováka s pevně naplánovaným životem dostává na novém kontinentu úplně jiné rozměry a boj s chaosem nikdy nekončí. V románu se Jan Antonín snaží posmrtně vyprávět svůj příběh tak, jak ho prožil on, a ne jak ho líčila komunistická propaganda a její historikové. Vzpomíná na své nejbližší spolupracovníky a rádce, na vyhrané i prohrané bitvy, a nehodlá ze světa zmizet, dokud nenajde spravedlnost. Ale o starém i novém životě nevypráví sám. Hovoří o něm také ženy, které s ním žily exilový život v Brazílii — dcery Ludmila a Edita i vnučka Dolores, zeť Ljubodrag a další jeho souputníci. Suverénní vypravěčka Markéta Pilátová vystavěla na základě rodinných vzpomínek, deníků, dokumentů, Baťových prozaických i básnických pokusů neobyčejně čtivý román dvacátého století, v němž tolik jednoznačných činů lze interpretovat tolika protikladnými způsoby. (anotace)

Lit.: Vondráček, Jiří: Markéta Pilátová: S Baťou v džungli. In web ČRo 3 Vltava, 27. červenec 2018 (článek). – Cit.: Příběh o hledání domova a obrovské síle lidské vůle, inspirovaný osudem Jana Antonína Bati a jeho rodiny. Četbu na pokračování z románu současné české prozaičky poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Spisovatelka, překladatelka a novinářka Markéta Pilátová se narodila v Kroměříži, vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1997 poprvé odjela do Mexika na delší stáž, během níž překládala román mladé mexické spisovatelky Normy Lazo do češtiny a psala doktorát z lingvistiky. Později procestovala jako novinářka téměř všechny latinskoamerické země.

Románová prvotina s názvem Žluté oči vedou domů čerpá z autorčina pobytu v Brazílii, kde učila česky potomky českých emigrantů. Dokonalá a blízká znalost prostředí inspirovala autorku k napsání sedmi povídek nazvaných Kulaté rámy slov, Suprpárci, Zvuk jména, které nám dali, Nové šaty, Štěstí v popelu, Doktor Favarrolo a Svatá Leluyjá pro pořad Příběhy z konce světa z cyklu Pokračování za pět minut.

Pro Český rozhlas Vltava napsala i povídku Dlužníci upíra, inspirovanou pobytem na Kubě, kam se dostala jako účastnice humanitární mise. Kubánské zkušenosti a kontakty posloužily také jako inspirace při psaní třetího románu s názvem Tsunami blues, který vyšel v roce 2014.

V roce 2017 vyšel román Baťa v džungli, inspirovaný životem českého podnikatele Jana Antonína Bati a osudy jeho rodiny. Ukazuje mimo jiné, jak překvapivě blízko může být z Moravy do brazilského Mato Grosso, kde „Jan Antonín stavěl nové Zlíny, zatímco v jeho vlasti komunisti budovali diktaturu“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)