Vývoj a zločiny panslavismu 1/12 (1997)

Václav Černý. Esej na pokračování. Pro rozhlas připravila Jiřina Fleischmanová. Dramaturg Marek Toman. Režie Vladimír Rusko.

Účinkuje Vladimír Brabec.

Natočeno 1997. Repríza 1. dílu 1. 8. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Václav Černý napsal esej v padesátých letech minulého století, tedy v době komunistické éry, kdy ve společnosti převládal všeobecný jásot a nadšení z jednoty se slovanským Sovětským svazem. Ve svém díle Václav Černý vyložil historické kořeny panslavismu – od německé romantiky přes české obrození až k panrusismu a jeho zneužití sovětskými i československými komunisty.

Lit.: Blažejovská, Alena: Václav Černý: Vývoj a zločiny panslavismu. In web ČRo Plus, 2. srpen 2018 (článek). – Cit.: Nedokončený esej Václava Černého vznikl už na počátku 50. let 20. století, v době proklamací jednoty se slovanským Sovětským svazem.

Mapuje historické kořeny panslavismu – od německé romantiky přes české obrození až k panrusismu a jeho použití sovětskými i československými komunisty.

Esej literárního vědce, spisovatele, překladatele a filozofa Václava Černého (1905 – 1987) vyšel knižně až v roce 2011 v edici Sešitů Knihovny Václava Havla. Poprvé byl publikován v časopise Střední Evropa, kde vycházel na pokračování od října 1993 do dubna 1994.

Když se v roce 2011 připravovalo knižní vydání, anotace konstatovala: „Masivně vzrůstající ruská přítomnost v České republice 21. století vyžaduje porozumění, proč se mohou tak mnozí Rusové upřímně domnívat, že české země patří k jejich sféře.“ O sedm let později tento Černého esej ještě zvýšil svou aktuálnost.

Dvanáctidílná rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 1997 v dramaturgii Marka Tomana. Připravila ji Jiřina Fleischmanová, v režii Vladimír Ruska účinkují Vladimír Brabec a Rudolf Kvíz.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)