Povětroň 1/10 (2018)

Karel Čapek. Četba na pokračování.  Rozhlasová úprava Jan Němec. Dramaturgie Ludvík Němec. Zvukový mistr Walter Rient. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Igor Bareš.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 23. 12. 2018 – 2. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Lit.: Kopecký, Lukáš: PŘÍPAD X. In web Lukáš Kopecký Backstage, 29. 7. 2018 (článek). – Cit.: Poklidnou hladinu letních dní rozčeřila nenápadná událost. Natáčení slavného Případu X (takový vzácný a krásný případ!) jako rozhlasovou četbu na pokračování. Řeč je samozřejmě o Čapkově Povětroňovi, románu mnoha příběhů a jediného osudu, jak stojí v podtitulu rozhlasové úpravy. Tento opus, který je společně s Hordubalem a Obyčejným životem součástí volné, noetické trilogie, začíná tím, že do nemocnice přivezou muže v bezvědomí, jenž utrpěl vážná zranění při leteckém neštěstí. Nad jeho lůžkem se postupně vystřídají jasnovidec, jeptiška a básník a každý z nich se snaží přijít na důvod, který muže vedl k tomu, letět v tak špatném počasí. Vznikají tak tři příběhy, všechny stejně pravděpodobné, ale pravda zůstává skryta.

Realizací Povětroně navazujeme na již natočeného Hordubala. Posluchači se tak mohou opět těšit na sugestivní a mistrné podání Igora Bareše.

Nejspíš se svědomí ztrácí zároveň s pamětí.
Lit.: Němec, Jan: Karel Čapek: Povětroň. In web ČRo 3 Vltava, 23. prosinec 2018 (článek). – Cit.: Hlavní premiérou čapkovských Vánoc na Vltavě je desetidílná četba Povětroně, útlého románu z noetické trilogie, kterým navazujeme na nedávného Hordubala v podání Igora Bareše. Právě Čapkovy noetické romány jsou pro řadu odborníků z jeho díla nejživější, nejpodnětnější. Román mnoha příběhů a jediného osudu poslouchejte od 23. prosince vždy v 18:30 a po odvysílání ještě po dobu jednoho týdne on-line.„Cokoliv, nač se díváme, je ta věc a zároveň něco z nás, něco našeho a osobního; naše poznání světa a lidí je cosi jako naše zpověď.“ Noetickou trilogii Karla Čapka tvoří romány Hordubal, Povětroň a Obyčejný život. Tři moderní filozofické prózy napsal Čapek v krátkém časovém odstupu a znamenaly v jeho tvorbě jistý zlom, vždyť Hordubal byl autorovou první rozsáhlejší prózou s jiným než fantastickým námětem.

Úvahy o možnostech lidského poznání najdeme v řadě Čapkových textů. Ale v noetické trilogii jsou otázky týkající se hranic lidského poznání položeny přímo do centra pozornosti.

V Povětroni Karel Čapek ukazuje, nakolik vlastní osud a osobnost ovlivňuje vidění světa. A tak příběh neznámého letce nechává nad jeho nemocničním lůžkem vyprávět tři různé postavy: jasnovidce, jeptišku a básníka. Vznikají tak tři stejně pravděpodobné příběhy, ale pravda přesto zůstává skryta…

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)