O chůzi v ledu 1/5 (2018)

Werner Herzog. Ze zápisků slavného německého filmaře, který zachytil svou pěší pouť z Mnichova do Paříže. Připravila Marina Feltlová. Režie Irena Žantovská.

Účinkuje Kamil Halbich.

Natočeno 2018. Premiéra 12. – 16. 11. 2018 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h.) v cyklu Stránky na dobrou noc.

Lit.: Feltlová, Marina: Werner Herzog: O chůzi v ledu. In web ČRo 3 Vltava, 16. listopad 2018  (článek). – Cit.: Ze zápisků slavného německého filmaře, který zachytil svou pěší pouť z Mnichova do Paříže. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne od vysílání.

Filmový režisér Werner Herzog (1942) je společně s režiséry Fassbinderem, Wendersem či Schlöndorfem spojován s německou novou vlnou. Hrdiny jeho snímků jsou často lidé v extrémních situacích, výjimečné osobnosti usilující o neuskutečnitelné sny. Nezřídka zachycuje různé podoby šílenství a abnormalit, velký význam klade na mytologii a mystiku. Z jeho filmů připomeňme Aguirre, hněv Boží, Fitzcarraldo nebo Každý pro sebe a bůh proti všem či Nosferatu.

V listopadu 1974 podnikl dvaatřicetiletý Werner Herzog pěší pouť z Mnichova do Paříže a během této cesty si podobně jako jeho filmoví hrdinové mnohdy sáhl na dno svých možností, když na kost promrzlý putoval stovky kilometrů sněhem a větrem. Rozhodl se totiž navštívit svoji těžce nemocnou přítelkyni, filmovou historičku Lotte Eisnerovou, a umínil si, že když za ní dojde pěšky, ona nezemře. Chůze se pro něho stala existenciální zkušeností, v níž se obrazy vnější i vnitřní krajiny navzájem prolínají.

Své pocity, dojmy a vjemy v průběhu cesty zaznamenával do deníku a o čtyři roky později se je rozhodl vydat. Vznikla tak útlá knížka pod názvem O chůzi v ledu (Mnichov – Paříž). Do češtiny ji přeložila Jana Vymazalová a v roce 2015 vydalo nakladatelství Kalich. Výběr textů z této publikace uvádíme ve Stránkách na dobrou noc.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)