Kdo zabil Snížka? 1/12 (2018)

Petra Soukupová. Četba na pokračování. Režie Apolena Novotná.

Účinkuje Tereza Dočkalová.

Připravil Český rozhlas v roce 2018 (12 x 12 min.). Premiéra 3.-14. 12. 2018 v cyklu Četba na pokračování (ČRo Rádio Junior, 18:30-18:55).

Lit.: (anonym): Čtení na pokračování: Kdo zabil Snížka? In web ČRo 3. 12. 2018 (anotace). – Cit.: Když si Martina přála psa, netušila, že se Snížkem budou samé potíže. Z malého bílého štěněte vyrostl pes, kterého skoro nikdo ve vesnici nemá rád. Dokonce i její máma se ho bojí. Pak se stane něco strašného a Martina se rozhodne to vyšetřit.

Když Martina jednoho dne najde Snížka mrtvého, hned ji napadne, že neumřel náhodou. Opravdu se chtěl Snížka někdo zbavit? Martina se spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem pustí do vyšetřování a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení.

Po knížce Bertík a čmuchadlo přichází úspěšná autorka knih Petra Soukupová s dalším neobyčejným příběhem pro děti, tentokrát s detektivní zápletkou, kterou s námi můžete na Junioru rozplétat ve dvanáctidílném seriálu. V režii Apoleny Novotné účinkuje Tereza Dočkalová.

Lit.: ing. J. T.: Nevhodné výrazy na Rádiu Junior? In web ČRo Ombusman, leden 2019 (dopis posluchače + reakce M. Pokorného). – Cit.:  Výskyt vulgarit by měl být motivován výhradně nezbytným uměleckým záměrem.

Dobrý den pane doktore,

jsme mladá rodina s dětmi 4, 6 a 8 let. Děti se snažíme vychovávat a vést ke kultuře. Raději než televizi doma pouštíme rádio. Děti rády poslouchají rádio Junior. V poslední době jsme ale několikrát vysílání vypnuli kvůli vulgarizmům. Například dne 12. 12. od 18:30 jsme poslouchali Čtení na pokračování: Kdo zabil Snížka 10/12. Od 3 minuty pořadu začínají padat slova jako “hajzlové” “průser”… Domnívám se, že by kolegové z rozhlasu měli lépe posuzovat, co dětem v rádiu pouští. Za mě slova tohoto typu do dětského rádia nepatří.
Český rozhlas vnímám jako instituci, která je nositelem hodnot. Píšu, protože bych byl rád, aby tomu bylo i nadále.

Pěkné svátky

J. T.


Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za dopis, jehož podstatě dobře rozumím. Seznámil jsem s ním šéfredaktora Rádia Junior Tomáše Vacka a shodli jsme se na tom, že k vulgárním výrazům je třeba ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu, speciálně pak vysílání pro děti, přistupovat s největší obezřetností. Jako otec dvou dnes již dospělých dcer a dědeček malé vnučky mám v zásadě stejný názor jako Vy: nechtěl bych, aby mé děti či vnoučata opakovaly vulgarity s tím, že je přece „říkali v rádiu“. Na druhé straně musím vzít v úvahu, kam se v posledních letech posunula tvorba pro děti. Vypovídá o tom sám název jedné z nejoblíbenějších dětských knížek – Deník malého poseroutky. Může nám to připadat nevkusné, hrubé, ale musíme to prostě vzít na vědomí.
Již několikrát jsem se zabýval kritikami posluchačů, kteří si stěžovali na nevhodná slova v rozhlasových hrách pro mládež a pohádkách. Posuzoval jsem každý případ jednotlivě, s pomocí příslušných dramaturgů nebo autorů. Ani v jednom případě se nestalo, že by takové výrazy byly užity bez rozmyslu, vždy se pečlivě zvažovalo, zda jejich vyřazení je namístě, anebo zda jejich ponechání má smysl z hlediska autorského záměru. Tak tomu je i v tomto případě.

Autorkou knihy Kdo zabil Snížka? je Petra Soukupová, která patří mezi nejoceňovanější české autory současnosti. Potvrdilo se to i v tomto případě – zmíněná kniha byla v letošním roce nominována na Magnesii Literu i na nejvýznamnější cenu v oblasti literatury pro děti a mládež Zlatá stuha. K autorčinu literárnímu stylu patří uvolněná práce s jazykem, časté nerespektování spisovné normy, možná bych si dovolil v nadsázce použít výraz z jiného uměleckého oboru, a sice „punkovost“. To se projevuje i v této knize. Je to detektivka, ale zároveň román o složitosti lidských vztahů. Snad mohu doplnit, že detektivky pro děti jsou dnes vyhledávaným žánrem a nelze zde pominout inspiraci skandinávskými autory, jako je Jo Nesbo či Bobbie Peers. Jedenáctiletá hrdinka je přímá, odvážná, věcná. Jinak by se nemohla pustit do tak složité akce, jako je pátrání po tom, kdo zabil jejího psa. Zmiňované výrazy jsou z tohoto důvodu podle dramaturgie v textu funkční a slouží k tomu, aby vyjádřily charakter a pocity hlavní postavy. Mimo tuto uměleckou licenci by se samozřejmě ve vysílání neobjevily. Šéfredaktor Rádia Junior mne znovu ujistil, že bude důsledně dbát na to, aby jejich výskyt byl motivován výhradně nezbytným uměleckým záměrem a aby šlo o naprosto výjimečné případy. Mimo tuto oblast se ve vysílání podle jeho jednoznačného vyjádření objevovat nebudou.

Domnívám se, že v této věci musíme postupovat s jistou mírou pochopení. Nemám rád vulgární výrazy, na veřejnosti ani v soukromí. Ale v uměleckých textech je do jisté míry přijímám jako součást struktury textu. Věřím, že budu schopen vysvětlit to své vnučce, až se mě na to zeptá.

Děkuji Vám za pochopení, snažil jsem se být k Vám maximálně upřímný.

Přeji celé Vaší rodině krásné vánoční svátky a v novém roce vše dobré.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)