Strašidelný dům a jeho příběhy 1/5 (2018)

Charles Dickens (1), Hesba Strettonová (2), George Augustus Sala (3), Wilkie Collins (4) a Adelaide Anne Procterová (5).  Z povídkové sbírky Strašidelný dům a jeho příběhy. Překlad Jarmila Emmerová (1, 4), Zdeněk Beran (2, 3, 5). Připravila Marie Nováková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Otakar Brousek II. (1-4), Simona Vrbická (2), Matouš Ruml (3), Dalimil Klapka (4) a Jitka Jirsová (5).

Natočeno 2018. Premiéra 17. – 21. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h.) v cyklu  Stránky na dobrou noc. Repríza 3. dílu 21. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:33 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Obsah: 1. Charles Dickens: Smrtelníci v domě – 2. Hesba Strettonová: Duch v pokoji s hodinami – 3. George Augustus Sala: Duch v dvoupokoji – 4. Wilkie Collins: Duch v pokoji s příborníkem – 5. Adelaide Anne Procterová: Duch v pokoji s obrazem.

Lit.: Nováková, Marie: Charles Dickens a spol.: Strašidelný dům a jeho příběhy. In web ČRo 3 Vltava, 17. prosinec 2018  (článek). – Cit.: Ke sváteční atmosféře Vánoc patří i nadpřirozená tematika. Pět povídek ze sbírky Strašidelný dům a jeho příběhy poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. Uslyšíte v nich Otakara Brouska ml. a jeho herecké kolegy.

Britský spisovatel, novinář a společenský aktivista Charles Dickens, autor slavných románů Oliver Twist, Nadějné vyhlídky nebo Kronika Pickwikova klubu, byl také autorem řady populárních vánočních povídek. V rodinném magazínu Household Words vydával každý rok speciální vánoční literární číslo. V úvodní povídce vždy načrtl základní situaci, kterou pak rozvíjeli další autoři z řad jeho přátel, a četba těchto antologií se brzy stala oblíbenou sváteční kratochvílí.

Povídková sbírka Strašidelný dům vyšla v časopise All the Year Round v roce 1859. Zavede nás na britský venkov, do zchátralého domu, který si vypravěč z rozmaru pronajal a pozval na Vánoce skupinu přátel. Ta se po večerech baví vyprávěním strašidelných příběhů. Co do žánrů a námětů jde o pestrou mozaiku, která měla zaujmout široký okruh čtenářů.

Do Dickensovy sbírky přispěla Hesba Strettonová, autorka evangelicky laděných knih pro děti (Duch v pokoji s hodinami). Novinář a cestovatel George Augustus Sala (Duch v dvoupokoji). Dodnes čtenářům známý spisovatel hororových próz Wilkie Collins (Duch v pokoji s příborníkem) a bojovnice za práva žen Adelaide Anne Procterová, ve své době oblíbená básnířka královny Viktorie (Duch v pokoji s obrazem). Sbírka nabízí posluchačům unikátní možnost seznámit se s čtenářským vkusem Británie poloviny 19. století, s kapkou spiritismu a notnou dávkou ironie. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)