Mystérium pasiansu 1/5 (Mystérium pasiánsu, 1996)

Jostein Gaarder. Četba na pokračování z knihy norského autora. Překlad Ján Zima. Redakce Roman Brat. Režie Viera Weidlerová.

Čte Ľubo Roman.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1996 (5 x 30 min.). Repríza 28. 1. – 1. 2. 2019 (SRo Rádio Devín, 22:30 h.); 19. – 25. 10. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: anonym: Čítanie na pokračovanie: Jostein Gaarder – Mystérium pasiansu. Literatúra. In web Rádio Devín,  23. 1. 2019 (anotace). – Cit.: Chcete sa vydať na cestu otca a syna naprieč Európu? Zažiť s nimi veci vídané i nevídané? Pridajte sa k nim spolu s Ľubom Romanom v bestselleri nórskeho spisovateľa Josteina Gaardera: Mystérium pasiansu. Čítanie na pokračovanie z knihy Mystérium pasiansu môžete počúvať od pondelka 28. januára do piatka 1. februára o 22.30 v Rádiu Devín.

Lit.: Šaráková, Lucia: Jesenné potulky škandinávskou literatúrou: Nórsko. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 15. 10. 2023 (článek). – Cit.:  Po fínskych literárnych cestičkách sa najbližších sedem dní vydáme objavovať tvorivé  skvosty nórskych spisovateľov. Kraľovať im bude, ako inak, Jon Fosse, čerstvý držiteľ Nobelovej ceny za literatúru. Zaujímavosťou je, že jeho diela, ktoré sme pre vás vybrali, preložila do slovenčiny jeho manželka – Slovenka Anna Fosse.  Sekundujú mu Henrik Ibsen,  Björnstjerne Björnson, Thure Erik Lund, Stig Saeterbakken ale i oceňovaná ženská autorka, ktorá sa nevyhýba typicky severským ťaživým témam, Kjersti Skomsvold. Takisto sa vám vo svojich pásmach k jednotlivým autorom či dielam prihovorí prekladateľ z nórčiny – Miroslav Zumrík. A vyberieme sa i na návštevu do Osla, o ktorom sa hovorí, že najkrajšie na tejto nórskej metropole je jej okolie. (…)

Pokračujeme úryvkom z románu nórskeho spisovateľa Josteina Gaardera Mystérium pasiansu. Opisuje v ňom dobrodružnú cestu krížom cez Európu, na ktorú sa vyberú otec a syn, aby našli mamu. Gaarder neuveriteľným spôsobom spája v tomto príbehu fantáziu so skutočnosťou, rozprávku s dejinami jedného rodu. Veľmi ľudsky a s citom nám približuje vzťah medzi otcom a synom a ich boj o identitu a spolupatričnosť. Práve vďaka tejto knihe zažiaril ako spisovateľská hviezda v Nórsku. V réžii Viery Weidlerovej číta Ľubo Roman. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)