O Lučanské pozdvižce 1/5 (2018)

Petr Nový. Četba z knihy Soumrak perličkového kraje.  Vyprávění o sklářských bouřích na Liberecku, zejména o Krvavé středě 29. ledna 1890, kdy proběhla Lučanská pozdvižka. Připravil David Hamr. Redaktorka Hana Hložková. Dramaturg Michal Bureš. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Použitá hudba Daniel H. Diaz (Toy Piano Soloist, hraje autor), Anselm Kreuzer (Stork´s Walk, hraje Heribert Riesenhuber).  Hudební spolupráce Antonín Schindler. Produkce Klára Illiašová. Režie Michal Bureš.

Čte Zdeněk Kupka, herec Divadla F. X. Šaldy Liberec.

Natočeno 5. – 9. 11. 2018 (RS3 Vinohrady). Premiéra 1. dílu 25. 1. 2019 (ČRo Liberec, 18.05 hod.) v cyklu Kultura pod Ještědem v rubrice „Krajinou příběhů“. Délka jednotlivých dílů cca 12 + 12 + 8 + 12 + 8 min. (celkem asi 52 min.)

Pozn.: Petr Nový díky svému důkladnému studiu archivních pramenů přinesl řadu nových informací o životě v Jizerských horách na konci 19. století, o událostech, které změnily podobu proslulé jablonecké bižuterie. Středobodem jeho vyprávění se stala Lučanská pozdvižka, vzpoura hladovějících dělníků proti strojům, při níž osudného dne 29. ledna 1890 přišli tři lidé o život a za účast na ní padaly i tresty těžkého žaláře. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)