Meda Mládková / Můj úžasný život 1/5 (2019)

Ondřej Kundra. Vybrané kapitoly ze života mecenášky a sběratelky umění. Pořad doplňují komentáře Ondřeje Kundry a záznamy hlasu Medy Mládkové z rozhlasového archivu. Připravila Ivana Myšková. Režie Vít Vencl.

Účinkuje Daniela Kolářová.

Natočeno 2019. Premiéra 18. – 22. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.) Repríza 19. – 23. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 0.00 h.).

Pozn.: 8. 9. 2019 byl cyklus znovu zveřejněn na stránkách ČRo 3 Vltava k 100. narozeninám M. Mládkové. Nahrávky byly k dispozici 1 týden.

Lit.: Myšková, Ivana: Ondřej Kundra: Meda Mládková / Můj úžasný život. In web ČRo 3 Vltava, 18. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Životní osud uznávané sběratelky a mecenášky umění Medy Mládkové je svým způsobem velmi unikátní a v českých dějinách 20. století výjimečný. Dokládá to i autobiografie, kterou zpracoval knižně novinář Ondřej Kundra, redaktor časopisu Respekt a držitel Ceny Ferdinanda Peroutky. Vybrané kapitoly přinášíme také v rozhlasové podobě ve vltavských Osudech. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Životní osud Medy Mládkové se odehrává v pěti zemích a na dvou kontinentech, na geografické ose Zákupy-Ženeva-Paříž-Washington-Praha. Začíná v rodině despotického otce, pivovarského sládka, a vrcholí v pozici uznávané sběratelky a mecenášky umění, která pomohla světu objevit jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupku.

Celý život si šla umanutě a odvážně za svým. Když utíkala před Hitlerem a později před komunisty, když dobývala srdce svého budoucího muže – Jana Mládka, spoluzakladatele Mezinárodního měnového fondu, nebo když svými aktivitami v exilu podporovala utlačované české umělce a prosazovala jejich díla do amerických a evropských galerií.

Po listopadu 89 se pak vrátila do vlasti a věnovala svou sbírku české společnosti. Získala a zrekonstruovala pro ni i výstavní prostor – pražské Sovovy mlýny, které se tak proměnily v Museum Kampa, symbol jejího celoživotního díla. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)