Rozhovory 1/5 (2019)

Ladislav Grosman. Z povídek prozaika a filmového scenáristy připravil Jiří Vondráček. Režie Irena Žantovská.

Účinkuje Stanislav Lehký.

Natočeno 2019. Premiéra 11. – 15. 3. 2019 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h) v cyklu Stránky na dobrou noc.

Obsah: 1. Noční rito. – 2. Kanárek – 3. Lázeňská serenáda. – 4. Nokturno – 5. Dívka s copem.

Lit.: Vondráček Jiří: Ladislav Grosman: Rozhovory. In web ČRo 3 Vltava,12. březen 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Noční rito, Kanárek, Lázeňská serenáda, Nokturno a Dívka s copem. Pětice povídek prozaika a filmového scenáristy, jejichž hybnou silou, vnitřní energií příběhu, je dialog. (…)

Prozaik a scenárista Ladislav Grosman se narodil 4. února 1921 v Humenném. Dětství a léta dospívání prožil na východním Slovensku. Maturoval na reálném gymnáziu v Michalovcích. Za války byl dva roky internován ve vojenském pracovním táboře, zažil perzekuci i ilegalitu. Po válce žil v Praze, kde dokončil studia na Vysoké škole politické a sociální, získal zaměstnání jako redaktor v časopisech a nakladatelstvích a publikoval své literární práce. Přitom dálkově vystudoval pedagogickou psychologii na Vysoké škole pedagogické. V letech 1965–1968 byl dramaturgem a scenáristou ve Filmovém studiu Barrandov. Na počátku období tzv. normalizace emigroval s rodinou do Izraele, kde působil jako lektor slovanských literatur, přednášel také scenáristiku a dramaturgii. Zemřel v roce 1981 v Kironu nedaleko Tel Avivu.

Knižně debutoval v roce 1965 novelou Obchod na korze, která tragikomicky líčila atmosféru klerofašistického Slovenského štátu. Grosman ji pak zpracoval do podoby filmového scénáře, který natočili režiséři Ján Kadár a Elmar Klos. Film získal Oscara. Kniha povídek Nevěsta vyšla v Československu už po Grosmanově odchodu do exilu. V emigraci vydal ještě sbírku kratších próz nazvanou Hlavou proti zdi, kde se objevují již i nová prostředí. Z pozůstalosti byla vydána próza Z pekla štěstí (1994).

V cyklu Stránky na dobrou noc na stanici Vltava uvádíme pět autorových povídek, jejichž hybnou silou, vnitřní energií příběhu, je dialog, rozhovor, odtud souhrnný název pořadu. Povídky Noční rito, Kanárek, Lázeňská serenáda, Nokturno a Dívka s copem pocházejí z autorovy pozůstalosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)