Zde žili 1/10 (2019)

Petr Ritter. Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Zdeněk Prchlík. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Josef Bartoň.

Připravil Český rozhlas Olomouc v roce 2019 (10 x 25 min.). Premiéra 17. 3. – 19. 5. 2019 v cyklu Počteníčko (ČRo Olomouc, 18:05-18:30).

Lit.: Lenarová, Eva: Petr Ritter: Zde žili. In web ČRo 18. 3. 2019 (anotace). – Cit.: Poslední román Petra Rittera s názvem Zde žili je rozsáhlou ságou odehrávající se v několika dějových pásmech. I tentokrát se autor nechává inspirovat prostředím, které je mu nejbližší, tedy prostředím právníků, policistů a soudců.

Představovat prozaika Petra Rittera je pravděpodobně zbytečné, s jeho jménem se posluchači Českého rozhlasu Olomouc nesetkávají poprvé. Na svém kontě má známý olomoucký advokát patnáct titulů, z nichž některé napsal se svým kolegou a přítelem Zdeňkem Štastným. Poslední román Petra Rittera s názvem Zde žili je rozsáhlou ságou odehrávající se v několika dějových pásmech. I tentokrát se autor nechává inspirovat prostředím, které je mu nejbližší, tedy prostředím právníků, policistů a soudců. V centru dění stojí stárnoucí právník Franěk Podhájský, bývalý prokurátor a státní zástupce. Druhou vyprávěcí linii tvoří příběh Fraňkova otce Poldy, který se během svého života dostal do střetu s fašistickým i komunistickým režimem. V dějové rovině procházející přítomností pak Fraňkovi vstupuje do života tajemná, přitažlivá a excentrická Saša, která dokáže obvykle velmi racionálně uvažujícího Fraňka zcela ovládnout. Desetidílnou rozhlasovou adaptaci připravila Eva Lenartová, v režii Tomáše Soldána, se kterým na zvukové stránce pořadu spolupracoval Zdeněk Prchlík a hudebně Antonín Schindler, uslyšíme herce Josefa Bartoně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)