Moruša 1/5 (Moruše, 2017)

Iboja Wandall-Holm. Četba na pokračování. Hudební dramaturgie Ludmila Hodulíková. Zvuk Peter Daniška. Redakce Tereza Simanová.

Účinkuje Lucia Vráblicová.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2017 (5 x 30 min.). Premiéra 25. – 28. 12. 2017 (SRo 3 Rádio Devín, 22:30-23:00 h.). Repríza 22. 1. – 1. 2. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a o svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala túto úžasnú knihu, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka. Iboja Wandall-Holm, dánska spisovateľka, vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. Po začiatku deportácií židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov utiekla spolu so svojimi dvomi mladšími sestrami do Maďarska. Tri mladé dievčatá tak postihlo neželané kruté „dobrodružstvo“, ktoré ich povodilo špinou, ostnatým drôtom a nemerateľným utrpením vojnovej Európy.Moruša Iboje Wandall-Holm je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom.

Lit.: Šaráková, Lucia: J. M. Petzval a Émile Zola – cesty z neúspechu. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 18. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tak sa nám ten nový rok rozkotúľal ako práve zakúpený koberec s dvanástimi mesiačikmi, alebo dospelejšie to povedzme – s dvanástimi mesiacmi :-). Ten jeden sa sotva stihol z plných pľúc nadýchnuť a už nám o chvíľu odkýva. V Rádiu Litera si ho preto ešte vychutnajte, dá sa to kadejako, s nami práve vďaka rozhlasovému vysielaniu. Pokúsili sme sa pamätať tento týždeň opäť tak trocha na každého z vás – nebude chýbať sci-fi príbeh Jozefa Žarnaya Volanie ľadového sveta a čítanie na pokračovanie z knihy Iboje Wandall-Holm Moruša. Hry bude voľne prepájať téma ne-úspechu, keďže niekoho ďalej posúva v živote paradoxne neúspech, niekoho zážitok, keď sa konečne niečo podarí. Niečo z tohto tajomstva odhalí hra o matematikovi J. M. Petzvalovi Nijaká študentská láska, ale aj dramatizované pásmo Émile Zola– slovo sa stalo svedomím. Dobre si môžete oddýchnuť pri hre P. Severa Anjel strážny (je o hľadaní vysnívanej lásky) a milovníkov dlho nevysielaných hier poteší určite Vírus S od R. Brezinu. A nebude chýbať opäť niečo z obdobia slovenského realizmu – Martin Kukučín, už ako 62-ročný doktor Bencúr sa ubytuje v bratislavskom hoteli (viac už v hre Len vzpriamene, chlapci!). Nazabudli sme ani na poéziu (tentokrát S. Plathovej a G. Spustovej Izakovičovej) a premiér sa dočkajú relácie z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera a V skratke.

Iboja Wandall-Holm je dánsko-slovenská spisovateľka, ktorá vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná pred zlovôľou Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Auschwitz i pochod smrti do Ravensbrücku. O svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala knihu Moruša, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka a po opätovnom vydaní v roku 2016 si našla stovky nových nadšených čitateľov aj na Slovensku. V piatich častiach vám počas tohto týždňa bude z knihy čítať Lucia Vráblicová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)