Legendy a iné 1/5 (Legendy a jiné, 2008)

Torgny Lindgren. Četba na pokračování. Redakce Egon Tomajko. Hudební spolupráce Ľubomír Šamo. Technická spolupráce Marián Cibuľa. Režie Andrej Turčan.

Účinkuje Ján Kožuch.

Připravilo Literárno-dramatické centrum Slovenského rozhlasu Banská Bystrica v roce 2008 (4 x 25 min.). Reprízy 18.-22. 2. 2013 v cyklu Pri nočnej lampe (SRo 2 Rádio Regina), 14.-18. 1. 2019 v cyklu Čítanie na pokračovanie (SRo 3 Rádio Devín); 6. – 16. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Díly: 1. Najväčšie slová, Buddha; 2. Una; 3. Slovo; 4.-5. Voda.

Lit.: Šaráková, Lucia: Jesenné potulky škandinávskou literatúrou: Švédsko. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 3. 11. 2023 (článek). – Cit.:  Na Litere najbližšie dva týždne pokračujeme v načatých potulkách Škandináviou a jej literárnou tvorbou. Štartovali sme Fínskom, prešli Nórskom, aby sme sa počas nastávajúcich siedmich dní premiestnili do Švédska a zmapovali všetko, čo sa oplatí.

V rámci čítania na pokračovanie sa zahĺbime do tvorby Torgny Lingrena. V programe s názvom Legendy a iné si budeme listovať v knihe jeho poviedok. Tento švédsky prozaik je členom Švédskej kráľovskej akadémie. Pre jeho tvorbu je charakteristický svojský jazyk, košatenie príbehov a magická atmosféra na hranici reálneho a snového. V prípade poviedok, Najväčšie slová a Buddha, sa k nim pridáva práca so symbolmi. Nenápadne sa skrývajú za slovami, ktoré by sme mali opäť začať vnímať v ich pôvodnom význame. Od utorka pridávame fantastickú poviedku Una, neskôr text Slovo a po ňom dvojdielnu poviedku Voda. V réžii Andreja Turčana číta Ján Kožuch. V roku 2008 redakčne pripravil Egon Tomajko. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)