Otče, odpouštím vám 1/14 (2020)

Daniel Pittet. Četba na pokračování. Připravila Hana Svanovská. Zvuková režie Antonín Kánský.

Čte Jiří Miroslav Valůšek.

Nastudovalo Rádio Proglas (studio Brno) v roce 2020. Premiéra 1. dílu 17. 2. 2020 (Rádio Proglas, 11:05 h.). Repríza 1. dílu 17. 2. 2020 (Rádio Proglas, 21:30 h.).

Lit.: Svanovská, Hana: Čtení na pokračování: Otče, odpouštím vám. In web Rádio Proglas, 17. 2. 2020 (článek). – Cit.: Svědectví o zneužívání malého chlapce knězem v jedné francouzské farnosti přináší premiérové Čtení na pokračování. (…)

Když bylo Danielovi 9 let, během ministrování ve fribourgské katedrále se seznámil s otcem Joëlem Allazem. Tím začala jeho kalvárie: po čtyři roky byl tímto manipulátorem sexuálně zneužívaný. Navzdory svému utrpení se však později začlenil do pracovního života, založil vlastní početnou rodinu a našel nepředstavitelnou sílu svému agresorovi odpustit.  Podle tohoto švýcarského autora nejde jen o přiznání viny pachatelů a případné odškodnění, ale taky o šanci dosáhnout následného smíření a odpuštění. Sám po zveřejnění svého případu našel cestu ven z psychických potíží. A faráři, který ho víc než čtyři roky pravidelně znásilňoval, odpustil. „Odpuštění nevyléčí rány a nesmyje utrpení. Mně ale odpuštění pomohlo zničit pouta, která mě k němu připoutávala a bránila mi v životu,“ píše Daniel Pittet.

Novou četbu na pokračování připravila redaktorka Hana Svanovská, načetl herec brněnského HaDivadla Jiří Miroslav Valůšek ve zvukové režii Antonína Kánského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)