Hrdí žebráci 1/7 (2020)

Albert Cossery. Černý humor z káhirské čtvrti chudých. Překlad Eva Balcarová. Připravil Marek Pivovar. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Norbert Lichý.

Nastudovala Ostrava v roce 2020. Premiéra 23. – 29. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Lit.: Pivovar, Marek – Lenartová, Eva: Albert Cossery: Hrdí žebráci. Černý humor z káhirské čtvrti chudých. In web ČRo 3 Vltava, 26. březen 2020 (článek). – Cit.: Přestože texty francouzského spisovatele egyptského původu Alberta Cosseryho zaujaly i spisovatele Henryho Millera, Alberta Camuse či rock’n’rollovou básnířku Patti Smith, širšímu publiku zůstávají stále utajeny. Vydejte se s námi do křivolakých káhirských uliček, kde to voní hašišem a vládne žebrácká hrdost. (…)

To tak náhodou potkal jednu ze svých bývalých, a že jich měl požehnaně, na bulváru Saint-Germain. Odvykládala mu svých posledních čtyřicet let: „Tři děti, dva rozvody, čtyři stěhování. A ty?“ „U mě se nic nezměnilo,“ odpověděl jí Albert Cossery. „Pořád si chodím po obědě odpočinout do té postele, ve které jsem ležel, když jsi mě opustila.“

Tato historka věrně charakterizuje Cosseryho život, ovšem takový, jak ho vidělo jeho okolí: prodchnutý zahálkou, klidným, pomalým a mlčenlivým nicneděláním. Na venek tak opravdu působil, ovšem jen jaksi mimochodem stačil napsat šestnáct knih (z toho osm románů) a několik filmových scénářů. Nicnedělání pro něj nebylo zahálkou, ale nutnou podmínkou k důkladnému poznání světakrásy.

V Paříži o Egyptě

Albert Cossery (1913–2008) prožil dětství a dospívání v Egyptě, pak utekl do Paříže, kde se usadil a zůstal až do konce svého dlouhého života. Brzy patřil neodmyslitelně k jejímu uměleckému světu, nejsilnější přátelské pouto ho pojilo zřejmě s Albertem Camusem. Psal ovšem výhradně o Egyptě nebo o nejmenovaných zemích arabského světa. Hrdí žebráci jsou považováni za jeho dílo nejvýznamnější. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)