České okamžiky II 1/5 (2020, 2022)

Mluvené slovo Pavel Kosatík: České okamžiky IIPavel Kosatík. Četba na pokračování. Připravila Alena Blažejovská. Zvukový mistr Michal Palát. Režie Radim Nejedlý.

Čte Jiří Valůšek.

Nastudovalo Brno v roce 2020. Premiéra 6. – 10. 4. 2020 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Vydala Radiotéka, únor 2022 (MP3, CR.ES.2022.21). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Do druhé série kapitol vybrala Alena Blažejovská texty vztahující se k událostem mezi lety 1914 a 1968. V dnešním díle uslyšíte o tom, jak malíř Bohumil Kubišta válčil s Franci a Jaroslav Kvapil vydal v roce 1917 Manifest spisovatelů.

Lit.: Blažejovská, Alena: Pavel Kosatík: České okamžiky II. In web ČRo Plus, 10. duben 2020 (článek). – Cit.: S premiérovou Radioknihou se vracíme ke knize Pavla Kosatíka, abychom si připomněli zářné, ale i temné chvíle českých dějin.

Před osmi lety natočil v Praze režisér Petr Mančal s hercem Jiřím Ornestem (1946 – 2017) pětidílnou četbu z knihy vynikajícího autora literatury faktu Pavla Kosatíka České okamžiky. Nyní se k této knize vracíme, protože obsahuje ještě řadu zajímavých kapitol z českých dějin, které dosud rozhlasově zpracovány nebyly.

V předmluvě autor připomíná knihu Stefana Zweiga Hvězdné hodiny lidstva, v níž je zachyceno 11 dramatických osudových chvil v dějinách.

„Vedle okamžiků, které měly vliv na celý svět, a tedy v dané knize předvídatelných (dobytí Cařihradu, bitva u Waterloo, dosažení jižního pólu), vylíčil i o poznání intimnější chvíle předcházející zrodu velkých uměleckých děl (Händelova Mesiáše, Dostojevského Bratrů Karamazových apod.),“ píše Kosatík.

Přestože český autor popisuje v předmluvě mnohem spletitější zrod své knížky, která vznikla přepracováním časopiseckých článků, my jako čtenáři a posluchači můžeme konstatovat, že České okamžiky jsou nejenom „hvězdnými hodinami“, ale i chvílemi ostudnými. A že Kosatíkova kniha vskutku vedle klíčových dějinných zlomů a toho, jak se v nich zachovali čeští politici, zachycuje i tvůrčí a morální zápasy českých umělců a teoretiků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)