Tři podvodníci 1/10 (2020)

Arthur Machen. Epizodický hororový román ze staré Anglie. Ve snaze získat zlatou minci z doby vlády císaře Tiberia, splétají v ulicích starého Londýna svou síť lží a klamů tři nelítostní podvodníci… Překlad Staša Jílovská. Připravil Marek Pivovar. Dramaturgie Eva Lenartová. Zvuková spolupráce Marek Hoblík. Hudba Antonín Schindler. Režie Tomáš Soldán.

Čte Jan Fišar.

Nastudovala Ostrava v roce 2020. Premiéra 1. dílu 18. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Obsah: 1. Dobrodružství se zlatým tiberiem. – 2. Setkání na chodníku – 3. Příběh o ztraceném bratru – 4. Vypravování o černém pečetníku – 5. Tajuplný šedesátikámen – 6.  Zpráva profesora Viléma Gregga – 7. Příhoda v baru (27:44) – 8. Vypravování o černém pečetníku (28:10) – 9. Příběh mladíka s brýlemi (27:47) – 10. Dobrodružství v opuštěném sídle.

Lit.: anonym: Arthur Machen: Tři podvodníci. In web ČRo 2 Praha, 18. červen 2020 (článek). – Cit.: Klíčové dílo mistra hrůzyplných příběhů, který inspiroval H. P. Lovecrafta i Stephena Kinga. Epizodický román, který se vydavatel bál publikovat v původní podobě, předstvauje Dvojka jako desetidílnou četbu. (…)

Tři přátelé ve velkém zchátralém domě se smějí podivným smíchem. Mladá žena s očima barvy lískového oříšku drží v rukou úhledně zabalený balíček. A z něj něco odkapává…

Epizodický hororový román Tři podvodníci vyšel v Anglii poprvé v roce 1895. Fabule vypadá jednoduše. Dva muži a jedna žena sledují mladíka, který se zoufale snaží uniknout. Přitom se neustále záměrně pletou do cesty dvěma intelektuálům a snaží se získat jejich důvěru vyprávěním příšerných nebo přinejmenším výstředních příběhů.

Strach z vydání

Vydavatel Tří podvodníků John Lane byl v atmosféře procesu s Oscarem Wildem, obviněným z přečinu proti mravopočestnosti, trochu nervózní a žádal o zmírnění některých scén. Machen ale odmítl. Nakonec souhlasil s drobnou úpravou závěrečné goticky hororové scény. Úprava spočívala v odstranění slova, které se Lanemu zdálo příliš popisné. Šlo o slovo „vnitřnosti“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Drobná korekce chybičky – vysílala Dvojka, stejně tak citace je z Dvojky – ČRo 2 Praha už dávno není :)

Nono, kde jsou všechny díly? Nějaké odfláklé.

8. díl je Vypravování o bílém prášku

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)