Píšu, dokud si pamatuju 1/11 (2020)

Taťána Lukešová. Vzpomínky a deníky. Četba na pokračování.

Čte Adriana Růžičková.

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 8. 7. 2020 (Rádio Proglas, 11:05 h.). Repríza 1. dílu 8. 7. 2020 (Rádio Proglas, 21:30 h.).

Ve Čtení na pokračování otevíráme knižní vzpomínky překladatelky a příležitostné fejetonistky Taťány Lukešové ode dneška celkem jedenáct všedních dnů vždy v 11.05 a reprízou ve 21.30. Skrývají v sobě celou tragiku 20. století s jeho hrůzami i nadějemi. Do života ženy, po mamince pravoslavné Rusky, po tatínkovi Židovky, se vejde jak kulturní svět první republiky i idylické dětství obklopené láskou, ale také ztráta téměř všeho, výslechy na gestapu, vyloučení kvůli židovskému původu, skrývání se a ponižující rasové testy. Je to život, do něhož skrze manžela, filmového architekta Rudolfa Lukeše, vstoupil svět divadla a filmu, velká láska i významné osobnosti včetně britské královny. Ale také nelítostné řádění akčních výborů KSČ, strach a bída 50. let, beznaděj nastupující normalizace i osudové rány.  (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)