Napůl žena 1/8 (2020)

Perumál Murugan. Četba na pokračování. Překlad Pavel Hons. Pro rozhlas připravila Marina Feltlová. Režie Bela Schenková.

Účinkuje Petr Stach.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Pozn.:  Jeden z nejvýznamnějších tamilských spisovatelů současnosti líčí příběh manželského páru, který se řadu let marně pokouší přivést na svět potomka. Má se Káli oženit podruhé? Nebo se má jeho žena Ponna zúčastnit rituálu na závěr svátku Ardhanáríšvary – božstva, které v sobě spojuje mužský i ženský prvek? V tento den prý padají některá společenská tabu a náboženská tradice toleruje náhodné sexuální spojení ženy a muže.  (anotace)

Lit.: Feltlová, Marina: Perumál Murugan: Napůl žena. Nesplnila základní povinnost indické ženy. Co bude dál? In web ČRo 3 Vltava,  28. listopad 2020 (článek). – Cit.: (…) Narození potomka je v Indii povinností každé ženy, ale Káli a Ponna jsou i přes veškerou snahu stále bezdětní. Tlak ze strany rodiny i obavy z posměchu a předsudků ostatních vesničanů staví mladý pár před složitý problém: má se Káli oženit podruhé? Nebo se má jeho žena Ponna zúčastnit rituálu, během kterého se ženy jednou za rok v rámci náboženské slavnosti mohou nechat oplodnit neznámým mužem? Najde v sobě Ponna odvahu tento rituál podstoupit? A jak se s tím vyrovná Káli? Empatický vhled do indické duše je jednou z nejsilnějších stránek románu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)