Pražský kavárník 1/5 (2020, 2021)

Mluvené slovo Josef Kroutvor: Pražský kavárníkJosef Kroutvor. Výběr  z knihy esejisty a historika umění, věnované prostředí pražských kaváren napříč časem. Připravil Jakub Novák. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Dalimil Klapka.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 11. – 4. 12.  2020 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Vydal Radioservis, listopad 2021 (1 CD MP3, CR.ES.2021.465).

Lit.: Novák, Jakub:  Josef Kroutvor: Pražský kavárník. Jak se měnila doba, tak se měnily kavárny. In web ČRo 3 Vltava, 30. listopad 2020 (článek). – Cit.:  Prostředí pražských kaváren napříč časem, od prvopočátků těchto podniků až po jejich dnešní podobu a fungování. Dalimil Klapka čte z knihy esejisty a historika umění Josefa Kroutvora. (…)

Kroutvorovy toulky historií se nesoustředí pouze na samotný prostor kaváren, ale právě skrze ně a společnost v nich sedící jsou akcentovány změny kulturní, společenské i politické. Nabízí se tak jedinečný pohled na zrod revolucí, nových uměleckých směrů i filozofických myšlenek.

Vrátíme se do Prahy druhé poloviny 19. století z pohledu Karla Hynka Máchy či Josefa Bojislava Pichla. Naše cesta povede do městského centra a například Kavárny Union. Pražské kavárny daly také prostor pro vznik poetismu a umělecké skupiny Děvětsil, staly se útočištěm například pro Franze Kafku. I ženám se ve 20. letech nabízela možnost se emancipovat a začít samostatně navštěvovat místa plná diskusí, sporů a kulturního dění. Posluchače čekají též surrealistická a kavárnám přející 30. léta, překlenuvší se do dob protektorátu, druhé světové války a po ní do počátků komunistického režimu. A také zachytíme listopad 1989, který otevřel dveře dlouho potlačovaným západním vlivům, a zjistíme, jak rychle a zásadně se projevily i v prostorách podniků servírujících kávu. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)