Poznamenaný – Deset měsíců s Janem A. Baťou 1/6 (2021)

Vladimír Krejčí. Četba z knihy vzpomínek Vladimíra Krejčího. Deset měsíců prožitých v těsné blízkosti Jana Antonína Bati je součástí rozsáhlejších autorových pamětí. Text pro rozhlas upravil Martin Jemelka. Dramaturgie Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán. Technická spolupráce Marek Hoblík.

Účinkuje Tomáš Jirman.

Nastudovala Ostrava v roce 2021. Premiéra 1. dílu 2. 3. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Lit.: Lenartová, Eva: Jaký byl Jan A. Baťa na přelomu let 1938 a 1939? Vzpomíná na něj Vladimír Krejčí v knize Poznamenaný. In web ČRo Plus, 4. březen 2021 (článek). – Cit.: (…) Vzpomínky Vladimíra Krejčího jsou zatím nejmladším příspěvkem do baťovské memoárové literatury. Krejčí se stal v září 1938 osobním tajemníkem Jana Antonína Bati a v těsné blízkosti dodnes rozporuplně vnímaného nevlastního bratra Tomáše Bati strávil deset intenzivních měsíců. V pohnutém období od mnichovské dohody, přes druhou republiku a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava až po Baťův odjezd do zámoří v červnu 1939 líčí Krejčí přelomové události i každodenní život firmy.

Krejčí, který do firmy Baťa ve Zlíně nastoupil jako referent právního oddělení hned po absolvování právnické fakulty v roce 1936, do svého vyprávění vložil nejen řadu věcných informací, ale také  ilustrativních historek, jež dokumentují atmosféru a vztahy v kancelářích zlínského obuvnického gigantu. (…)

Bezesporu překvapí například informace, že proslulým „kancelářským“ výtahem v Baťově mrakodrapu Baťa nikdy nejel, natož aby v něm pracoval a přepadával zaměstnance v jednotlivých poschodích. V drobných prostřizích nahlédneme ovšem také rodinného zázemí Jana Antonína Bati.

Svého šéfa Vladimír Krejčí v roli tajemníka doprovázel během řady domácích i zahraničních cest, čtenář má možnost sledovat jejich přípravu, která občas probíhala v řádu minut, i následný průběh.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)