Před povodní 1/10 (2021)

Anna Bolavá. Četba na pokračování. Připravila Pavla Nejedlá. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Barbora Goldmannová, Jana Štvrtecká.

Nastudovalo Brno v roce 2021. Premiéra 1. dílu 16. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Lit.: Nejedlá, Pavla: Když voda i napětí stoupají… Na Vltavě se bude číst z románu Anny Bolavé Před povodní. In web Týdeník Rozhlas, 5. duben 2021 (článek). – Cit.: Anna Bolavá, držitelka Magnesie Litery za svoji prvotinu Do tmy, uzavírá volnou trilogii z fiktivních Řečovic románem Před povodní. (…)

Význam řeky se v předchozích autorčiných knihách stupňoval až k závěrečnému finále, v němž vodní tok hraje jednu z ústředních rolí. Maloměstské panoptikum odehrávající se na jeho březích je místy k popukání a místy k pláči. Tato zdegenerovaná říční civilizace spěje vlastním přičiněním k zániku. Demonstruje se to mimo jiné na trhu, kde vetešník Grulich, postava až mytických rozměrů, rozprodává krámy po čerstvě zesnulých. O prošlé léky a načaté pánské pleny velikosti L se perou ti, kteří budou na řadě příště.

Některé postavy známe z předchozích románů Anny Bolavé (1981), některé nové jsou opravdu lahůdka! Třeba vulgární Tlusťoch, podnikatel parazitující na nebožácích, kteří nečtou smluvní podmínky. Jeho parodie na e-shop je zábavná i poučná v jednom. Zdrojem temného humoru je i konfrontace psycholožky Borské, velkoměstského ptáka s idylickými představami o životě na malém městě, s realitou. Kdo si chce užít svěží jarní vzduch, musí dýchat rychle, než se do kotlů přihodí brikety a PET flašky. A kdo se chce povyšovat nad ostatní a rozhodovat o jejich osudech, musí počítat s tím, že se v tom pěkně vymáchá. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)