Všichni psi mého života 1/6 (2021)

Aleš Dostál. Četba na pokračování.  Připravila Eva Lenartová. Zvuk Marek Hoblík. Režie a výběr hudby Peter Gábor.

Čte Norbert Lichý.

Nastudovala Ostrava v roce 2021.  Premiéra 11. 4., 18. 4., 25. 4., 2. 5., 9. 5. a 16. 5. 2021 (ČRo Ostrava) v cyklu Rozhlasové listování.

Obsah:  1. Začátek a krátkosrstý ohař Car – 2. Fenka jagdteriéra Ara – 3. Kdo je chytřejší, kuna nebo fenka Ara? – 4. Ztracená Cia… – 5. Trpasličí jezevčík – 6. Gaskoňský basset se silným hlasem.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva): Aleš Dostál: Všichni psi mého života. Autentické příběhy uslyšíte v podání Norberta Lichého. In web ČRo Ostrava, 11. duben 2021 (článek). – Cit.: Prozaik Aleš Dostál čerpá inspiraci především z prostředí, v němž prožil celý svůj dosavadní život. Vzhledem k tomu, že vystudoval lesní inženýrství, je jasné, kam především umisťuje své literární hrdiny a jejich osudy. Často jsou to do slova a do písmene příběhy psané životem. (…)

V Rozhlasovém listování představíme knížku, která je o poznání osobnější než ostatní. Vypravěčem je totiž sám autor a taky všichni psi, kteří se stali svědky a aktivními účastníky prožitých dnů, měsíců a let. (…)

Pokud je psí nebe poblíž toho lidského, určitě tam potom zajdu navštívit své psy…, slibuje v prologu pozoruhodné knížky Všichni psi mého života Aleš Dostál. V časovém oblouku padesáti let trvání chovatelské stanice, již s láskou a nemalým úsilím vybudoval, nám Aleš Dostál předkládá autentické příběhy několika generací psích kamarádů, které se ovšem odvíjejí na pozadí životního příběhu autora a jeho rodiny.

Posluchače zaujmou a pobaví osudy ohařů, jagdteriérů, kokršpanělů, jezevčíků drsnosrstých, bíglů, basset houndů, modrých gaskoňských bassetů i trpasličích hladkosrstých jezevčíků (pokud nevíte, jak tihle chlupáči vypadají, neváhejte, stejně jako já, použít Google), kteří prý autorovi při psaní dokonce radili a stali se rovněž prvními čtenáři. Jezevčík se totiž, když jen trochu chce, naučí i číst. (Tvrdí Aleš Dostál, ale vzhledem k jeho profesi klidně může jít o mysliveckou latinu, takže s touto informací naložte, jak uznáte za vhodné.)

Příběh Aleše Dostála začíná v době, kdy jako kluk běhal po Polaneckém lese a končí datem 13. června 2018, kdy udělal tečku za poslední větou. Přesněji řečeno poslední větu této psími souputníky vyprávěné autobiografie, protože od té doby rodák z ostravského Svinova napsal další knížky. Celkem je těch knih čtrnáct, a to jistě není konečné číslo.

Do šestidílné rozhlasové četby se vejde celá kniha asi tak snadno, jako lidský život do jedné knihy. Nevejde. Pokud vám tedy bude něco chybět, nezbývá, než se začíst. Ale než to  uděláte, srdečně zveme k poslechu čtení v podání skvělého ostravského herce Norberta Lichého, jenž ostatně několik knih Aleši Dostálovi rád uváděl a křtil. (…)

Aleš Dostál, absolvent Vysoké školy zemědělské v Brně, zkušený prozaik, lesník a myslivec a především zanícený chovatel psů,  se narodil v roce 1946 ve Svinově. Pracoval jako lesník na několika lokalitách severomoravského pohraničí a v současnosti žije v Radkově na Opavsku. Prvotinu Aleše Dostála vydal ostravský Profil v roce 1981 pod názvem Řeky pramení v horách. Populární se staly tituly Ještě jednou se nebát (1985) Povahou neodpovídá předpisům (1988) nebo Velikonoční jelen a příběhy loveckých psů (2011). Posledním titulem je román Když prší jehličí (2021).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)