Tohle není propaganda 1/10 (2021)

Peter Pomerantsev. Četba na pokračování. Překlad Petruška Šustrová. Pro rozhlas připravil Viktor Bezdíček. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Jiří Valůšek.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 3. 9. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. díl: Architektura dezinformace (27:22) – 2. díl: Jak chytit trolla

Pozn.: V polovině sedmdesátých let začíná příběh Peterova otce Igora, kterého zatkne sovětská KGB za to, že četl zakázanou literaturu. Jak se změnil svět od časů totalitní cenzury, zkoumá pak Pomerantsev na příkladu Filipín. V zemi s nejmasovějším využitím sociálních sítí je snadné šířit dezinformační vlny. Cílem kampaní se stává zejména zpravodajský web Rappler, snažící se informovat o politicky motivovaném zabíjení krytém vládními slogany o drogové válce. (anotace)

Lit.: Blažejovská, Alena: Ve válce proti realitě. Peter Pomerantsev: Tohle není propaganda. In web ČRo Plus, 4. září 2021  (článek). – Cit.: Peter Pomerantsev strávil začátek milénia v Rusku a o své zkušenosti se světem, kde slova ztrácejí smysl a nic není pravda, napsal svoji první knihu. Po letech jako obyvatel Západu zjišťuje, že se tekutý prostor, z něhož kdysi unikl, rozlévá dál za hranice Ruska. Šlo zjevně o předehru krize, s níž se potýkáme i my. (…)

V knize Tohle není propaganda. Válka proti realitě Pomerantsev zkoumá působení dezinformací, fake news a nových politických strategií založených na práci se sociálními sítěmi.

Zajímá ho také boj proti tomu i proti novému typu autoritářství nejen v jeho domovské Velké Británii, ale také v Srbsku, na Filipínách, v Mexiku, USA, Estonsku, na Ukrajině, v Sýrii a samozřejmě také v Rusku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)