Deník 1/5 (2021)

Henry David Thoreau. Výběr z rozsáhlých deníkových záznamů amerického přírodovědce, myslitele a spisovatele. Z překladu Jana Hokeše připravil Ondřej Nezbeda. Režie Izabela Schenková.

Účinkuje Zdeněk Hruška.

Natočeno 2021. Premiéra 6. – 10. 9. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Nezbeda, Ondřej: Henry David Thoreau: Deník. Z esejistických a intimních zápisků amerického přírodovědce, myslitele a spisovatele. In web ČRo 3 Vltava, 8. září 2021 (článek). – Cit.: Úvahy o přírodě, samotě, životě mimo civilizaci, o umění, dějinách, politice nebo náboženství i střípky ze soukromí amerického přírodovědce, myslitele a spisovatele. Thoreauovy rozsáhlé deníkové záznamy jsou co do myšlenkové hloubky, poutavosti i literární kvality významným doplněním autorova dosud přeloženého díla. (…)

„Vedeš si deník?“ zeptal se prý nejpravděpodobněji filozof a spisovatel Ralph Waldo Emerson roku 1837 čerstvého absolventa Harvardu Henryho Davida Thoreaua. „Odpovědí“ bylo v následujících čtyřiadvaceti letech sedmačtyřicet rukopisných svazků obsahujících více než dva miliony slov. Český výbor přeložil Jan Hokeš, který knihu sestavil na základě čtrnáctisvazkové edice z roku 1906 s přihlédnutím k rukopisům a jejich transkripcím. Knihu opatřil poznámkami a rozsáhlým doslovem, který osvětluje rovněž historii tvorby i publikování tohoto zásadního díla. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)