Angela Merkel 1/14 (2021)

Matthew Qvortrup. Četba na pokračování. Překlad Jan Zasadil. Připravila Kristýna Kodrlová. Režie Radim Nejedlý.

Čte Eva Novotná.

Nastudovalo Brno v roce 2021. Premiéra 1. dílu 13. 9. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.), 14. dílu 26. 9. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.). v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Dětství za komunismu: První roky života Angely Merkelové (rozené Kasnerové) před stavbou berlínské zdi. Jaké bylo být dcerou protestantského faráře a učitelky angličtiny ve Východním Německu?

2. Ve stínu Berlínské zdi: Z malé Angely se stává přemýšlivá, pilná a svérázná žačka a studentka. Kasnerovi s nadšením vítají události Pražského jara, sovětská invaze do Československa však jejich radost ukončí a opět se tak musí mít na pozoru.

3. Angela v Lipsku: Angela se přestěhuje za studii do Lipska, pracuje za barem, poprvé se zamiluje a také vdá – z Angely Kasnerové se stává Angela Merkelová. Po promocích se s manželem přestěhuje kvůli práci na Akademii věd do Berlína, jejich manželství se však brzy rozpadá.

4. Nesnesitelná nuda bytí – squatterkou v Berlíně: Po rozvodu nemůže Angela najít bydlení, a tak se poněkud nečekaně stává squatterkou. Cestuje po světě, pracuje v Akademii věd a pokračuje v doktorském studiu. Pro svou práci však příliš neplane. Pád Berlínské zdi má vše ale brzy změnit.

5. Angela se stává Merkelovou: Zatímco probíhají vyjednávání o znovusjednocení Německa, Angela se začíná angažovat v politice. A tak se díky svým schopnostem a odhodlání pouhý rok poté, co se zúčastní své první politické schůze, ocitne na parlamentní kandidátce za CDU.

6. Kohlovo děvče: Angela se stává ministryní ve vládě Helmuta Kohla, snaží se vymanit ze své role „Kohlova děvčete, symbolické ženy po levici“ a učí se, jak „být tvrdší“. Poprvé se projevuje Angelin pragmatický přístup k řešení politických otázek, přichází první úspěchy i kritika.

7. Otcovražedná politika – Jak se Merkelová stala předsedkyní strany: Po skandálu hlavních představitelů CDU bere Angela věci do svých rukou. Vytváří si síť sympatizantů a upevňuje svou pozici ve straně. Podruhé se vdá a díky nekompromisní obraně stranických zájmů se stane první předsedkyní politické strany v Německu.

8. Na čekané: trpělivá předsedkyně strany Angela rozehrává politickou hru, odstraňuje své rivaly a dosáhne „mistrovského kousku“ – zvolení křesťanskodemokratického prezidenta za vlády sociálně demokratického kancléře. Angele zbývá už jen poslední meta – kancléřství.

9. Merkelová prohraje a stane se kancléřkou: Ve volbách roku 2005 Angelina CDU „utrpí“ remízu s SPD. Angela i přesto získá mandát vést vyjednávání a díky příznivým okolnostem sestaví vládu a stane se kancléřkou – první ženou, která kdy Německu vládla.

10. Korunovace královny Evropy: Angela se účastní svého prvního summitu EU a dosahuje dohody o evropském rozpočtu. Na domácím poli úspěšně řeší bankovní krizi a upevňuje svou pozici. Těší se domácí i mezinárodní oblibě. Svět vstupuje do „doby Merkelové“.

11. Bramboračka, papež a znovuzvolení: Angela se po nedorozumění s papežem snaží uspokojit domácí voličskou základnu. Opět prosadí svého kandidáta na prezidenta, vyhraje ve volbách do EU a díky svému postoji k bombardování afghánského Kundúzu také v těch spolkových.

12. Krize eura a Afghánistán: Angelu čeká řešení ekonomické krize v Řecku. V Německu mezitím rezignuje prezident a Angela musí hledat jeho nástupce.

13. Záchrana na poslední chvíli – a co bylo dál: Angela má před sebou další těžké úkoly. Po jaderné katastrofě v japonské Fukušimě musí přehodnotit svůj pohled na jadernou energii. V Řecku pokračuje ekonomická krize a v Německu rezignuje další prezident.

14. Řecko a uprchlíci: Krize eura vrcholí, společně s dalšími evropskými představiteli však Angela dosáhne dohody, díky které se ji podaří zažehnat. A na Angelu čeká další velká zkouška – uprchlická krize.

Lit.: Kodrlová, Kristýna: Radiokniha: Angela Merkelová bez přikrášlování. Příběh nejmocnější ženy světa. In web Týdeník Rozhlas, 5. září 2021 (článek). – Cit.:

Dětství, dospívání i dospělý život a politickou kariéru jedné z nejoblíbenějších, ale i nejobávanějších političek současnosti mapuje kniha s lakonickým názvem: Angela Merkel. Číst se z ní bude od 13. září na stanici Plus.

Biografie Angely Merkelové (1954) z pera Matthewa Qvortrupa, předního odborníka na evropskou politiku, nese podtitul Nejvlivnější evropský politik. Myslím, že pokud by se v podtitulu objevilo místo slova „politik“ slovo „politička“, mnohem lépe by vyjádřilo podstatu toho, jak Angela Merkelová ke svému vlivu přišla – samozřejmě kromě použití svých analytických schopností, nemilosrdných vyjednávacích taktik a upřímného zájmu o osud Německa a jeho občanů.

Jednou z okolností byl totiž právě fakt, že je Angela Merkelová ženou političkou. A přesněji řečeno političkou uprostřed světa, který do té doby patřil především mužům zvyklým na politiku tvrdých pěstních soubojů. Většina z těchto mužů totiž Angelu Merkelovou silně podceňovala. A většina z nich také tvrdě narazila. Klidná, rozvážná a za všech okolností kultivovaná Merkelová všechny své politické rivaly dokázala zbavit jejich vlivu ve prospěch toho svého. (…)

Lit.: Elner, Roman: Radiokniha: Životní příběh Angely Merkel v 14dílné četbě. In web KRAP /Klub rozhlasové analytické publicistiky/, 19. 12. 2021 (recenze). – Cit.: Dlouhodobě z několika pořadů stanice ČRo Plus, které poslouchám, hodnotím velmi pozitivně pořad Radiokniha. Je vlastně svým pojetím netradiční, z mého pohledu je na pomezí mezi publicistikou a slovesnou tvorbou a skoro bych řekl, že je to pořad tematicky více vhodný do programu stanic Vltava nebo Wave – než Plusu. Pořad poslouchám z rozhlasového archivu, kde jsou jednotlivé četby vesměs přístupné měsíc po odvysílání. Samozřejmě ne každá čtená kniha mě plně zaujme, některé knihy a z nich zprostředkované četby jsou pro mě nezajímavé, ale v průměru si pořad v mých očích drží vysokou úroveň. Podle mě i zásluhou dramaturgie Aleny Blažejovské.

Jednou z velmi zajímavých zprostředkovaných titulů byla kniha britsko-dánského politologa Matthewa Qvortropa (1967) „Angela Merkel“. S podtitulem „Nejvlivnější evropský politik“. Na vysvětlenou uvádím, že stejně jako český titul uvádí její příjmení bez české přípony -ová, i mně je bližší tato kratší verze. Překvapilo mě, že nejde o úplně nový titul, jak jsem si původně myslel. Kniha vyšla v originále už v roce 2016 (angl. Angela Merkel. Europe’s Most Influential Leader) a česky v roce 2017 (nakladatelství Bourdon, 384 stran). Četba, a to 14dílná, což je na pořad s průměrným počtem kolem 10 dílů trochu nezvyklé, se objevila v programu od 13. září a kopírovala čas skutečných německých parlamentních voleb, ve kterých už Angela Merkel (1954) nekandidovala. Četba ji tak doprovodila při odchodu z aktivní politiky. Myslím, že i díky tomu mohl pořad získat pozornost více posluchačů. Angelu Merkel jsem vnímal posledních zhruba 30 let (po roce 1990), kdy se plně zapojila do vysoké německé a v roli kancléřky od roku 2005 i do evropské a světové politiky. Ona i její politika se dočkala řady zasvěcených i laických hodnocení, vždy to byly ale jen kusé publicistické sondy nebo shrnutí, pokud šlo o články nebo komentáře, které jsem si o Mutti Merkel, jak jí Němci nazývali, mohl občas se zájmem přečíst. Osobně mi byla sympatická její rozvážnost, až mužsky vědecký pohled na svět, leckdy stabilnost a předvídatelnost, důraz na vyrovnané rozpočty, civilnost, na první pohled někdy i zdánlivá plachost. Vzbuzovala ve mně pocit matky Němců, i když sama je bezdětná. Znal jsem její slabost pro Českou republiku, která se jejím životem vinula od 80. let, kdy v Praze pobývala na vědecké stáži a vybudovala si celoživotní přátelství s později předsedou Akademie věd prof. Rudolfem Zahradníkem (1928-2020). Nenapadá mě žádný český politik, natož politička, kterého by šlo k Angele Merkel přirovnat, těžko asi v budoucích letech v čele evropského státu, a k tomu sousednímu, bude obdobný tak české společnosti nakloněný politik (pokud nepočítám přátelské Slovensko).

Na četbě oceňuji, že mi předestřela příběh mimořádně silné a rozvážné ženy, oblíbené političky, která samozřejmě leckdy využívala a přiživovala různými kroky své píár a naslouchala radám svých poradců, ale snažila se o vlastní autentickou politiku – a překvapivě dokázala některými svými politickými kroky i šokovat (třeba v době uprchlické krize). Četba ukázala život Angely Merkel v plastickém pojetí, bez přílišné adorace, od narození až právě do roku 2016. Autor by určitě dokázal dnes připsat pár dalších kapitol o dění do roku 2021. S oblibou si přečtu nebo poslechnu biografie zajímavých inspirativních osobností, mezi něž Merkel patří. Leccos nového jsem se v souvislostech dozvěděl. Četba celou dobu poutala mou pozornost, nebyla to kulisa k jiné činnosti. Pamatuji si například na pasáže, kdy mladá žákyně Angela stojí na vysoko nad bazénem se tyčícím odrazovém můstku a jako většina spolužáků se bojí skočit, ale neslézá, jen stojí a v mysli už tehdy vědecky promýšlí, zda skočit nebo ne. Když po dlouhých minutách vše zanalyzuje a vyhodnotí, k překvapení všech odhodlaně skočí. Zaujaly mě i pasáže popisující, jak si tak úplně nepřála za německého prezidenta Joachima Gaucka, ale nakonec z nich, i v mých očích, byl fungující politický tandem. Připomněl jsem si pozadí tvrdého vyjednávání při řešení problémů s řeckou dluhovou krizí. Nejen tyto pasáže mi ukázaly, jak je v politice důležitá znalost lidí a psychologie. Ne vše se Merkel povedlo, ale o to víc se nejen v četbě ukázala jako kultivovaná žena z masa a kostí, ctěná i řadou svých odpůrců.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)