Deník Ruth Maierové 1/5 (2021?)

Jan Erik Vold. Kapitoly z příběhu židovské dívky ve válečné Evropě. Z vlastního překladu připravila Kateřina Krištůfková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Kateřina Krištůfková a Lucie Pernetová.

Natočeno 2021 (?). Premiéra 24. – 28. 1. 2022 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.; 5 x cca 19 min) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Krištůfková, Kateřina: Jan Erik Vold: Deník Ruth Maierové. Strhující příběh židovské dívky ve válečné Evropě. In web ČRo 3 Vltava, 25. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna, uvádíme četbu z Deníku Ruth Maierové. Kapitoly z příběhu židovské dívky ve válečné Evropě (…).

Ruth Maierová přišla na svět roku 1920 ve Vídni. Vyrůstala v asimilované a dobře zajištěné měšťanské židovské rodině. Její otec pocházel z moravských Žarošic, kde Ruth s mladší sestrou Judith trávily v rodinném kruhu letní prázdniny. V lednu 1939 uprchla před válkou do Norska, kde strávila čtyři roky. Během masového zatýkání Židů v hlavním městě Oslu dne 26. listopadu 1942 byla zatčena, uvězněna a společně s pětistovkou dalších deportována na lodi Donau. Zemřela 1. prosince 1942 v Osvětimi.

Ruth si po celý život psala deník. První známé zápisky pocházejí z doby, kdy jí bylo dvanáct let, poslední svazek končí dva dny po jejích dvaadvacátých narozeninách. Celkem se jedná o asi 1100 stran deníkových záznamů, které uchovala částečně sestra Judith a z velké části Ruthina důvěrná norská přítelkyně a pozdější básnířka Gunvor Hofmo. K nim patří ještě 300 stran dopisů, jež Ruth napsala z Norska své sestře do Anglie. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)