Ranníček – Rozprávky z rôznych európskych krajín 1/27 (Ranníček – Pohádky z různých evropských zemí, 2022)

Lidové pohádky z evropských zemí. Překlad, dramaturgie a úprava Hana Ondrejíčková.

Účinkují Juraj Ďuriš, Helena Krajčírová, Daniel Fischer, Taťána Pauhofová a další.

Natočeno 2022 ve spolupráci se spolkem Bibiana. Premiéra 1. – 27. 6. 2022 (SRo Rádio Devín, 7:00 h.); Repríza 14. – 20. 3. 2023 (SRo 8 Rádio Litera). K poslechu zde.

Obsah: 1. Belgická rozprávka: O veľmi hlbokej studni – 2. Bulharská rozprávka: Zlatý vták – 3. Česká rozprávka: O Budulínkovi  -

Malá mitrha. Premiéra 7. 6. 2022 (SRo Rádio Devín, 7:04 h.).

Lit.: anonym: Audio seriál Európske rozprávky. In web Bibiana.sk, květen 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit: BIBIANA v spolupráci s RTVS a Rádiom Devín pripravila pre deti špeciálny darček v podobe audio seriálu Európskych rozprávok, ktoré pripravila naša knižnica. Predstavíme 27 ľudových rozprávok pochádzajúcich z jednotlivých členských krajín EÚ, prostredníctvom ktorých deti môžu zistiť, aké podobné a previazané sú jednotlivé národné tradície a kultúry. Možno mnohých prekvapí, koľko podobných motívov a postáv sa opakuje v rozprávkach naprieč „starým“ kontinentom. Presvedčia sa, že Dvanásť mesiačikov je typická rozprávka aj v Grécku, že príbeh o soli, ktorú si najmladšia kráľovská dcéra cení nado všetko, existuje aj v maďarskej verzii a že rozprávky o zlatých vtákoch ohnivákoch, o siedmych havranoch a drobných synčekoch do dlane ako Janko Polienko poznajú aj iné európske národy, len v rôznych podobách a variáciách.Ak rozprávky zaujmú, deti a ich rodičia sa k nim budú môcť kedykoľvek vrátiť alebo si ich nájsť aj s množstvom ďalších rozprávkových kníh v našej knižnici.

Tento projekt nám pomohla realizovať RTVS a rozprávky nám načítali skvelí herci – Helena Krajčiová, Táňa Pauhofová, Juraj Ďuriš a Daniel Fischer.

Lit.: anonym: Ranníček: Rozprávky z rôznych európskych krajín. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 31. 5. 2022 (anotace + nahrávka rozhovoru s Natálií Cehlárikovou). – Cit.: Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sme si v spolupráci s Bibianou pre vás pripravili rozprávky z rôznych európskych krajín. Počas 27 dní zaznie každé ráno po 7.00 hodine jedna z nich. Ako bude vyzerať špeciálny európsky Ranníček zisťovala redaktorka Eva Kopecká a obrátila sa na PR manažérku Bibiany Natáliu Cehlárikovú.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)