Dopisy Zesnulého I. 1/5 (2022)

Hermann von Pückler-Muskau. Výběr z dopisů pruského knížete, světoběžníka, zahradního architekta, vojáka, literáta a milovníka žen, jež poskytují pozoruhodný obraz Anglie let 1826 -1828. Z němčiny přeložil Dušan Špitálský. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Zdeněk Maryška.

Natočeno 2022. Premiéra 7. – 11. 11. 2022 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.; 1 díl cca 17 min.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Hermann von Pückler-Muskau: Dopisy Zesnulého I. Pozoruhodný obraz Anglie první poloviny 19. století. In web ČRo 3 Vltava, 7. listopad 2022 (článek). – Cit.: (…)  Německý šlechtic Hermann von Pückler-Muskau (1785–1871), proslul jako vynikající zahradní architekt a světoběžník. Své cesty po Evropě, Africe i Asii vylíčil v řadě cestopisů. Když ho nákladné záliby přivedly na mizinu, vydal se na britské ostrovy, aby tam hledal bohatou dědičku. Odtud píše dopisy své (již bývalé) ženě Lucii do Muskau. Plán na rozvod a movitou nevěstu z ciziny, která zachrání rodinné panství, pocházel ostatně z její hlavy.

Z dopisů Lucie často předčítá přátelům. Mezi nimi jsou i manželé Varnhagenovi. Rahel Varnhagenová vedla v Berlíně proslulý literární salón, který navštěvovala řada významných osobností. Vládlo v něm svobodomyslné ovzduší: u jednoho stolu tu sedávali muži se ženami, židé s křesťany či aristokraté s měšťany. Podle oficiální verze právě Varnhagenovi přijdou s nápadem vydat Pücklerovy dopisy knižně. Lucie souhlasí, nakonec kývne i autor a navrhne, že text obohatí o své deníkové zápisy. Přijme zároveň pseudonym Zesnulý. Těžko říci, zda měl přitom na mysli svou smrť společenskou nebo ekonomickou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)