The Witch Trials of J. K. Rowling 1/? (Čarodějnické procesy s J. K. Rowlingovou,

Moderuje Megan Phelps-Roper.

Hovoří Joanne K. Rowlingová.

Natočeno 2023 (The FreePress). Webová premiéra 1. dílu 21. 2. 2023 (Spotify, 48 min.). K poslechu zde.

Obsah: 1. Plotted In Darkness. Webová premiéra 21. 2. 2023 (Spotify, 48 min.) – 2. Burn The Witch. Webová premiéra 21. 2. 2023 (Spotify, 56 min.) – 3. A New Pyre. Webová premiéra 28. 2. 2023 (Spotify, 63 min.) – 4. TERF Wars. Webová premiéra 7. 3. 2023 (Spotify, 63 min.) – 5. The Tweets. Webová premiéra 14. 3. 2023 (Spotify, 60 min.).

Pozn.: The Witch Trials of J.K. Rowling is an audio documentary that examines some of the most contentious conflicts of our time through the life and career of the world’s most successful author. In conversation with host Megan Phelps-Roper, J.K. Rowling speaks with unprecedented candor and depth about the controversies surrounding her—from book bans to debates on gender and sex. The series also examines the forces propelling this moment in history, through interviews with Rowling’s supporters and critics, journalists, historians, clinicians, and more.

Lit.: Radinová, Eliška:  Rowlingová věděla, že její názory na transgender mohly jejím fanouškům ublížit. In web ČRo Radio Wave, 16. březen 2023 (článek). – Cit.: Spisovatelka J. K. Rowlingová věděla, že její názory na transgender problematiku mohou fanoušky Harryho Pottera naštvat. Řekla to v podcastu The Witch Trails. Podle autorky ale navzdory obrovskému odporu k tweetu z roku 2019 existuje hodně fanoušků, kteří byli naopak vděční, že svůj názor sdílela.

Rowlingová, která jen zřídka dělá rozhovory, hovořila o svém tweetu z roku 2019, kterým podpořila Mayu Forstater. Ta přišla o práci poté, co tweetovala, že transgender ženy nemohou změnit své biologické pohlaví, připomíná zpravodajský server The Guardian.

„Když jsem se poprvé začala více zajímat o to, co jsem vnímala jako kulturní hnutí, které bylo liberální ve svých metodách a velmi pochybné ve svých myšlenkách, byla jsem si jistá, že když promluvím, mnoho lidí bude z mých názorů smutných,“ řekla Rowlingová v podcastu. „Až čas ukáže, jestli jsem udělala něco špatně. Mohu jen říci, že jsem o tom hluboce, usilovně a dlouho přemýšlela. A přísahám, že jsem se snažila poslouchat i názory druhé strany,“ dodala Rowlingová.

Autorka na svůj tweet z roku 2019 dostala tisíce reakcí a odpovědí od fanoušků, kteří vyjadřovali své zklamání a znechucení nad jejími názory, píše zpravodajský server Sky News. Proti názorům autorky se veřejně postavily také hvězdy filmů Harryho Pottera, a to včetně herců hlavních rolí Daniela Radcliffa, Emmy Watson a Ruperta Grinta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)