Obvinění Češi v Turecku (2017)

Tereza Engelová. Komentář.

Natočeno 2017. Premiéra 5. 12. 2017 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h.).

Lit.: Engelová, Tereza: Tereza Engelová: Obvinění Češi v Turecku. Jejich spojení s YPG se dá těžko popřít. In web ČRo Plus, 5. 12. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Podle Výboru pro ochranu novinářů je v současné době v tureckých věznicích držených 81 žurnalistů, zatímco v Číně 31 a v Egyptě 25.

Nedá se říct, že by se Turecku v posledním roce dařilo. Především pád liry a rostoucí nezaměstnanost mají významný dopad na ekonomiku, existují ale žebříčky, kde Turecko v posledním roce vítězí na plné čáře.

V počtu vězněných novinářů a pracovníků neziskových organizací předstihnul Erdoganův režim tak zkušené soupeře, jakými jsou Čína, Írán a Egypt. A doslova o mílové kroky. Podle Výboru pro ochranu novinářů je v současné době v tureckých věznicích držených 81 žurnalistů, zatímco v Číně 31 a v Egyptě 25.

Stockholmské Centrum pro svobodu uvádí dokonce 240 zadržených pracovníků médií. Většinu tvoří turečtí opoziční novináři. Rekordní byl letos i počet zatčených novinářů ze zahraničí. Jenže u těch se v některých případech dá, podobně jako u obou Čechů říci, že tak trochu vlastní vinou.

Italský dokumentarista Gabriele Del Grande se pohyboval v přísně střeženém turecko-syrském pohraničí u Reyhanli, kde chtěl mapovat aktivity Islámského státu, jenže neměl povolení pro novináře. Jeho propuštění dosáhla italská vláda po dvou měsících. 

Když Turci mají více co ztratit

Francouzský student novinařiny a spolupracovník televize Arte Loup Bureau byl podobně jako Markéta Všelichová a Miroslav Farkas zadržen u irácko-turecké hranice. Našli se u něj fotografie, kde se nacházel ve společnosti bojovníků syrských kurdských jednotek YPG, které sice podporují Američané, ale Turci je považují za prodlouženou ruku teroristické organizace PKK.

Podobně jako zadržení Češi byl Bureau obviněn z členství v YPG a napomáhání terorismu. Letos v září ale Francie po osobní intervenci prezidenta Macrona dosáhla jeho propuštění. A posledním trumfem německé diplomacie je zas říjnové propuštění 8 lidskoprávních aktivistů, které Turci zatkli v červenci za pořádání semináře pro tureckou pobočku Amnesty International.

Znamená to tedy, že je česká diplomacie v případě Všelichové a Farkase bezzubá? Může to tak vypadat, na druhou stranu je třeba si realisticky uvědomit, že zadržení občané cizích států se automaticky stávají předmětem politické hry a Francie i Německo mají v tomto ohledu více co nabídnout. Nebo lépe řečeno -Turci mají více co ztratit.

A obvinění vznesená proti oběma Čechům jsou navíc přeci jen vážnější, než u obou zmiňovaných novinářů. Jejich spojení s YPG je snadno dohledatelné na sociálních sítích, dá se těžko popřít. Český případ tak v mnohém více koresponduje s jiným zadrženým párem.

Bývalým britským vojákem Joe Robinsonem a jeho bulharskou přítelkyní Mirou Rojkan, kteří sdíleli na sociálních sítích fotografie z návštěv u kurdských jednotek a turecká policie je posléze zatkla na dovolené. Obvinění jsou z šíření terorismu. Britská diplomacie sice u Robinsona dosáhla propuštění na kauci, nesmí ale Turecko opustit a soud o jeho osudu rozhodne příští rok v březnu.

Související příspěvky

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)