Praha na dně (2018)

Petr Holub. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 21. 5. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus, 18:33 h).

Lit.: Holub, Petr: Petr Holub: Praha na dně. In web ČRo Plus, 21. 5. 201 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na pražské radnici proběhlo představení, které by nemělo být zapomenuto. Jistě nešlo o něco tak převratného, jako byla pražská defenestrace, která zahájila husitskou revoluci.

Defenestrace ostatně proběhla na radnici Nového Města. Přesto se stalo něco významného, i když významného jiným způsobem. Při jednání zastupitelstva měl být z koalice vyloučen jeden z partnerů, uskupení tří malých stran, tedy Zelených, lidovců a Starostů. Dohodli se na tom zbylí partneři, hnutí ANO v čele s primátorkou Krnáčovou a sociální demokraté.

Spory jsou vážné, proto už také ANO zahájilo s malými partnery dohadovací řízení, při kterém se může koalice sama rozpustit. Zároveň začaly námluvy ANO s opozičními občanskými demokraty a TOP 09, kteří se ukázali být vstřícnými nevěstami. Proto vznikl plán, že by se všechno mohlo rozseknout na zastupitelstvu, kde by část koalice a část opozice odvolala dvě radní, jednu ze Zelené, druhou za Starosty.

Nějak se to však zadrhlo. Sociální demokraté se nakonec stáhli, opozičníky z TOP 09 odrazovalo od spolupráce s ANO jejich celostátní vedení, ani klub ANO nakonec nebyl dost akceschopný, aby se vůbec o něco pokusil. Hlasování na likvidaci malých koaličních partnerů tedy skončilo fiaskem.

Nezaujatý pozorovatel si při těchto zprávách o žabomyší válce mohl uvědomit, že se blíží podzimní volební sezóna, při níže se budou vybírat noví reprezentanti lidu do Senátu a městských zastupitelstev. Zcela nejdůležitější přitom budou volby v Praze, které určí, kdo se stane lídrem napravo od středu. Mohou to být občanští demokraté, TOP 09, Piráti, anebo se ukáže, že musí přijít úplně někdo nový.

Najít zastání

Přesto mělo nedůstojné divadlo v budově pražského magistrátu na Mariánském náměstí ještě jeden význam. Kdo se nad případem hlouběji zamyslí, toho musí napadnout, jak je možné, že Praha zažívá takový úpadek. Přece jen jde o značku, která nemá v této zemi srovnání, nepochybně o hodně cennější značku, než je Česká republika.

Jak ukázalo období primátorky Krnáčové, Praha nedokáže vyřešit ani svůj problém s bydlením nebo s dopravou. Místo toho řeší vzájemnou nenávist koaličních partnerů na radnici, a to ještě musí čelit výpadům některých politiků na celostátní úrovni, kteří označují Pražáky za zdroj všeho zla v zemi, a nutno dodat, získávají díky tomu podporu na venkově.

Nebýt selhání jednotlivců, nemusela koaliční krize na radnici vůbec vzniknout. Stejně tak by mohla Praha fungovat lépe a pomoci tím zbytku země. Pro příklad není třeba chodit daleko, stačí se podívat do Vídně, která je rovněž nejlepší značkou Rakouska.

Ovšem u sousedů platí, že vídeňský starosta vždy patří mezi dva nebo tři nejvýznamnější politiky země, bytová a dopravní politika Vídně jsou otázky státního významu a co je nejdůležitější, Vídeňáci se cítí ve svém městě dobře. Do svého města patří, vědí, že na radnici jsou jejich lidé, u kterých najdou – prostě musí najít – zastání.

To je cíl, který by měli Praze nabídnout politici v nadcházejících volbách. I kdyby se pak celé Česko hroutilo, vzestup hlavního města udrží všechny ostatní kraje nad vodou. Stačí maličkost, aby lidé ve volbách vybírali své zástupce s větší rozvahou, než minule.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)