Uzavírat sňatky s jinověrci se nedoporučuje (2018)

Libor Dvořák. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 4. 7. 2018 v rámci pořadu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Dvořák, Libor: Libor Dvořák: Uzavírat sňatky s jinověrci se nedoporučuje. In web ČRo Plus, 4. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pravoslavný „ministr zahraničí“, tedy představitel Ruské pravoslavné církve pro styky se zahraničí, metropolita Volokolamský Illarion Rusům nedoporučuje, aby uzavírali během fotbalového mistrovství sňatky s příslušníky jiných konfesí. K tomu podotkněme, že to není první varování tohoto druhu.

„My sluhové Boží nedoporučujeme našim věřícím volit partnera mezi lidmi, patřícími k jiné konfesní tradici. Souvisí to s trpkou zkušeností mnoha takovýchto párů, v nichž pak vznikají třenice, konflikty a vyslovené náboženské spory,“ prohlásil známý metropolita v pořadu Církev a svět na ruské televizní zpravodajské a publicistické 24.

Illarion dále akcentoval, že sváry v takovýchto rodinách zesilují, jakmile se narodí děti a je třeba rozhodnout, jaké budou víry. Podle názoru tohoto významného ruského pravoslavného hodnostáře příslušnost ke stejné konfesi samozřejmě ještě není zárukou harmonického manželství, ale společná víra, společná modlitba a společný pobyt při stejných náboženských obřadech lidi jednoduše sbližuje.

Žádné intimní vztahy s cizinci

Není to přitom první hlas podobného ražení: těsně před fotbalovým šampionátem byla předsedkyně výboru Státní dumy pro záležitosti rodiny, žen a dětí Tamara Pletňovová ještě přímočařejší a doporučovala svým spoluobčankám, aby nenavazovali intimní vztahy s cizinci.

To bylo příliš i na kremelského weltmana, prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova, který na velmi rigidní názor paní poslankyně reagoval konstatováním, že ruské ženy samozřejmě žádná takováto doporučení nepotřebují a že se v podobných záležitostech umějí rozhodnout samy.

Protože pan Peskov rozhodně ví, jak podobná prohlášení vyznívají v normálním světě. Není ostatně divu, že právě tento muž je docela vážným kandidátem na příštího šéfa ruské diplomacie.

Vlezou až do postele?

Na druhé straně: Celý problém možná vypadá poněkud anekdoticky, ale paní Pletňovová připomněla, jakým problémem bylo narození takovýchto dětí po letní olympiádě v Moskvě roku 1980 – zejména pokud se sovětským svobodným matkám narodily děti jiné barvy pleti. Rusko v jakémkoli provedení je zkrátka tradičně země velmi konzervativní.

Co k tomu všemu říct? Podobné výstrahy a rekomendace – a je lhostejné, zda zaznívají z parlamentních či církevních kruhů – bohužel svědčí o tom, jak silné jsou dirigistické tendence v současném Rusku. Mezi tamními mocnými je zkrátka dost a dost těch, kteří by vám rádi vlezli s prominutím až do postele.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)