Babiš nakládá s migrací jako obchodník s deštěm (2018)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 6. 9. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Babiš nakládá s migrací jako obchodník s deštěm. In web ČRo Plus,  6. září 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Prodával recept na to, jak podle návodu indiánských šamanů přivolat déšť. Byť zdravý rozum velí tomu nevěřit, přesto byl u některých kansaských farmářů úspěšný.

Příslib toho, že se z nebe na vyprahlou zem snese déšť, si koupili. Takto se choval hlavní hrdina ve slavném americkém filmu s názvem Obchodník s deštěm.

Podobnou taktiku používají i někteří politici. Rovněž oni v lidech vyvolávají naději, že zařídí něco, co není úplně v jejich silách. Nejednou bývají úspěšní. Alespoň v tom slova smyslu, že jim část veřejnosti uvěří a podpoří je. Například tím, že jim ve volbách dá svůj hlas.

V roli obchodníka s deštěm vystupuje rovněž Andrej Babiš. Nejnověji nabízel svůj recept na zastavení přílivu uprchlíků do Evropy například italskému premiérovi, nebo německé kancléřce. Ve skutečnosti nejde o nějaký zázračný lék, který by hned zbavil starý kontinent bolení hlavy z náporu migrantů.

Jde o kroky, které by mohly přispět k omezení jejich přílivu pokud možno na minimum. Evropská unie se je už nějakou dobu snaží dělat. Čísla o slábnoucí migrační vlně dokazují, že relativně úspěšně.

Správný obchodník nemá v lásce konkurenci

Proto nemají evropští politici problém přijmout myšlenky Andreje Babiše na pomoc zemím, ze kterých lidé do Evropy utíkají. Nejsou s ním v rozporu ani v pohledu na boj proti pašerákům těchto lidí a podobně. I když je sporné, zda takové návrhy lze vydávat za originální recept českého premiéra. Spíš ne

To však nebrání Andreji Babišovi ve snaze se právě takto prezentovat veřejnosti v České republice. Ve stylu obchodníka s deštěm hledá své kansaské farmáře, kteří si od něj zázračný recept koupí. Půdu má pro to vyprahlou dost.

S oprávněným strachem lidí z nezvládnutí migrace nejenom on, ale i někteří další politici, dokázali pracovat tak, že vytvořili poměrně masivní poptávku po dešti. Ten zahrnuje nejen onen recept nabízený napříč Evropou, ale také razantní slova o tom, že Česko nepřijme jednoho jediného uprchlíka. Správný obchodník nemá v lásce konkurenci. Což vyjadřuje Babišův poměrně pasivní přístup k řešení provizorně obsazeného křesla ministra zahraničí

Zkrátka Andrej Babiš systematicky pracuje na vytvoření obrazu člověka, který zná recept na vyřešení migrační krize a který je o tom schopen přesvědčit evropské státníky. Za pár týdnů si budeme moci ověřit, jak moc mu tento obchod s deštěm vyšel. Tedy jak výrazně se jeho aktivity v řešení migrační krize projeví ve výsledku hnutí ANO v senátních a komunálních volbách.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)