Marná Kalouskova snaha o integraci pravice je u konce (2017)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2017. Premiéra 24. 10. 2017 v rámci cyklu Názory a argumenty (ČRo Plus).

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Marná Kalouskova snaha o integraci pravice je u konce. In web ČRo Plus,  24. říjen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Miroslav Kalousek opět oživil myšlenku na sjednocení demokratické pravice. O něco podobného se pokoušel už před sněmovními volbami. Podle očekávání nenašla jeho slova tehdy pozitivní odezvu.

Starostové a nezávislí mohli pro svůj odmítavý postoj čerpat negativní zkušenosti z doby společné spolupráce, a také například z voleb komunálních, kdy se marně snažili přesvědčit TOP 09, aby do boje o pražský magistrát vyrazili společně.

Podobný zážitek mají za sebou rovněž lidovci, kteří se marně o nějakou formu spolupráce s TOP 09 snažili při volbách senátních. Vztahy s občanskými demokraty byly vyhrocené prakticky už od vzniku TOP 09. Rivalitu přiživovaly úvahy o tom, že by Kalouskova strana měla převzít dominantní roli ODS v pravé části politického spektra.

Všechny tyto záležitosti byly svým způsobem spjaté s Miroslavem Kalouskem. Tedy s člověkem, který TOP 09 vymyslel a dostal ji do Poslanecké sněmovny. Zároveň ji v ní opakovaně udržel. Byť to bylo většinou z pozice muže poněkud upozaděného dopředu vystrčeným lídrem Karlem Schwarzenbergem.

Vliv na dění ve straně

Směřování strany, personální složení jejího vedení i vztah k politickým rivalům a případným partnerům určoval převážně Miroslav Kalousek. Člověk, jehož pověst politika byla poškozena dlouholetým pobytem v politice a nejrůznějšími korupčními skandály, které se v Kalouskově okolí čas od času vynořily, nemohl být oficiálně mužem číslo jedna.

Tím se stal pod vlivem okolností až v listopadu 2015. V roli předsedy potom zkoušel všechno možné, aby zvýšil podporu TOP 09 u voličů, včetně uvažované integrace pravicových demokratických stran, které by mohly lépe čelit dominanci Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Opakovaně tím Kalousek narazil na své limity poškozené politické pověsti. Ke sjednocení demokratické pravice nedošlo a TOP 09 přes pětiprocentní hranici pronikla do sněmovny jen těsně.

Tím, že už se nebude ucházet o funkci ve vedení strany, otevřel prostor k úvahám, které při oznamování svého konce opět připomenul. Bylo by naivní počítat s tím, že v nejbližší době k nějaké integraci TOP 09 s lidovci a STAN skutečně dojde.

Osoba Miroslava Kalouska nebyla zdaleka jedinou překážkou, která mohla tento proces komplikovat. Zároveň nelze očekávat, že zůstane bez vlivu na dění ve straně, kterou založil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)