Čeští elfové táhnou proti ruským trollům (2018)

Jiří Leschtina. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 9. 11. 2018 (ČRo Plus) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Leschtina, Jiří: Jiří Leschtina: Čeští elfové táhnou proti ruským trollům. In web ČRo Plus, 9. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V proslulých románech anglického spisovatele Tolkiena patří k nejudatnějším bojovníkům proti Temnému pánovi mýtičtí elfové. Bytosti vládnoucí magií a jedinečně vyvinutými smysly.

A právě tak si říká skupina občanů, kteří se rozhodli bojovat proti placeným ruským trollům a šiřitelům dezinformací.

Jako první o nich přinesl bližší informace časopis Respekt, jenž uvádí, že jde o desítky lidí z různých profesí a sfér života v Česku, kteří se inspirovali činností podobných aktivit v Pobaltí.

Členové skupiny, v níž podle jejího prohlášení působí studenti, lékaři, učitelé, podnikatelé, umělci, řemeslníci, vědci, policisté i vojáci, zatím vystupují anonymně. Aby předešli kyberšikaně nebo výhrůžkám jejich příbuzným.

„Identifikujeme nepřátelské sítě. S různými identitami působíme uvnitř dezinformačních komunit, na sociálních sítích, v komunitách produkujících řetězové maily,“ přibližuje Respektu činnost skupiny jeden z českých elfů.

Kybernetická domobrana

Jestli něco stále ještě podceňuje česká veřejnost a s ní i řada politiků, tak je to síla a rozkladný účinek dezinformační války, kterou Rusko rozpoutalo proti České republice i dalším západním státům. S cílem rozvrátit demokracii v těchto zemích.

Pořád ještě s patřičnou zodpovědností nepřistupujeme k závěrům četných expertů a analytiků, varujících před fabrikami ruské propagandy. Sugestivně to popsal datový analytik František Vrábel v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny: „Mají zde několik desítek webů, na které se mohou spolehnout. Pak tady mají lidi, kteří toxický obsah šíří. Částečně profesionálně, částečně dobrovolně. Je tady dobře fungující infrastruktura pracující v ruském zájmu.“

Bylo by naivní si myslet, že rozsévači lží a dezinformací jsou jen jacísi frustrovaní ztracenci, kteří neuspěli v dnešním složitém světě. Najdeme je i v nejvyšších sférách politiky.

Stačí si připomenout senátora a čerstvého člena senátorského klubu Občanské demokratické strany Iva Valentu, majitele webu Parlamentní listy, z nichž toxický obsah doslova přetéká. A je tady přece i český prezident, jenž budí nadšení v Rusku. Například důsledným šířením lži o tom, že se v Česku vyráběl jed novičok.

A byl to především prezident a jeho okolí, kdo brojil proti vytvoření centra proti hybridním hrozbám na ministerstvu vnitra. To sice nakonec vzniklo, ale to je tak všechno, co víme. Víc slyšet o něm nebylo a není.

Za situace, kdy stát v boji proti trollům selhává, má občanská iniciativa lidí, kteří ve svém volném čase bojují proti dezinformačním kampaním, své opodstatnění. Vlastně jde o jakousi kybernetickou domobranu. Ta v odhalování lživé propagandy dokonce nyní může požívat větší důvěry, než státní instituce.

Její existence by ale zároveň měla být naléhavým apelem. Že jsou to hlavně politici a jim svěřené bezpečnostní úřady a zpravodajské komunity, kdo je povinen bránit stát před dezinformační ofenzívou z Východu. Koneckonců i v Tolkienově románu byli elfové jen součástí semknutých šiků, které vytáhly do boje proti Mordoru.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)