Topka, Starostové spolu a lidovci zvlášť? Traumatický trojúhelník kráčí do eurovoleb (2019)

. Komentář.

Natočeno 2019. Premiéra 5. 2. 2019 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Leschtina, Jiří: Jiří Leschtina: Topka, Starostové spolu a lidovci zvlášť? Traumatický trojúhelník kráčí do eurovoleb. In web ČRo Plus, 5. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na váhavém rozjezdu vyjednávání Starostů a nezávislých a TOP 09 o společné kandidátce pro evropské volby, je překvapivá jediná věc: Proč kolem toho dělají politici obou stran takové ciráty?

Vždyť v minulých eurovolbách jejich spojenectví zaznamenalo výrazný úspěch, když skončilo těsně za vítězem: Za hnutím ANO, vedeným jasně proevropským Pavlem Teličkou, který se poté s Andrejem Babišem názorově rozkmotřil a byl premiérem označen za zrádce.

Za posledních pět let impulsy pro staronové spojenectví obou jasně proevropských stran spíše zesílily. Populismus a nacionalismus je u nás na vzestupu stejně jako jinde v Evropě.

Navíc máme prezidenta, který je už definitivně vnímán u našich spojenců jako přisluhovač Ruska. A premiéra, který se pro Brusel stává učebnicovým příkladem střetu zájmů při čerpání evropských dotací.

Prezident přitom už dávno převzal záštitu nad jasně protievropskými stranami – Okamurovou SPD a Filipovou KSČM. Jeho vliv ale zůstává patrný i uvnitř sociálních demokratů, kteří ho znovu a znovu zvou na své sjezdy.

Otázky nad temnou budoucností

Premiérova dotační kalvárie v Bruselu pak zvýrazňuje otazník, který nad hnutím ANO načrtl už Teličkův odchod. Nezmění Andrej Babiš zatím spíš proevropský kurs svého hnutí, pokud Evropská komise stopne dotace do jeho svěřenských fondů?

Za této situace může být tandem STAN a TOP 09 dostatečným lákadlem pro voliče, pro které zůstává úspěch evropské integrace naším největším národním zájmem. A možná by byla nabídka ještě přitažlivější kdyby k tandemu přibyli lidovci, s nimiž ¨Starostové a topka na půdě europarlamentu sedí v jedné frakci – v Evropské lidové straně.

Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek ale jednání o společné kandidátce odmítl s tvrzením: „Mezi námi a oběma zbývajícími stranami je silná dělící linie na pozici liberální a konzervativní hodnoty.“

Pitvat ale tváří tvář sílícím útokům nacionalistů a xenofobů nuance mezi liberalismem a konzervatismem? To už nemá daleko k poruše vnímání reality.

A ta je jednoznačná: TOP 09, STAN i KDU – ČSL se v průzkumech již setrvale pohybují tu těsně nad a jindy i pod pětiprocentní hranicí volitelnosti do Poslanecké sněmovny.

Společná, osobnostmi vyfutrovaná kandidátka do eurovoleb by mohla splnit i další cíl: Připravit všechny tři strany na další vynucená spojenectví, teď už kvůli holému přežití. Zvlášť pokud budou dál sílit občanští demokraté a piráti, kteří mohou jak černá ruka zařádit v troskách voličských základen tří slábnoucích stran.

Hlavním problémem tohoto trojúhelníku ale jsou vzájemná traumata minulosti: V roce 2009 odpadlíci od lidovců založili topku. V roce 2016 dal STAN vale TOP 09. A předloni lidovci zapíchli vidle do volební koalice se Starosty v okamžiku, kdy Bělobrádek s Gazdíkem už ve volebním klipu svorně pádili vstříc příštím vítězstvím. Jizvy po starých křivdách zřejmě mokvají dál.

Nelze vyloučit, že v eurovolbách se ještě probojuje do evropského parlamentu i několik kandidátů všech tří stran. Což ale v žádném případě nezbaví vůdčí osobnosti tohoto traumatického trojúhelniku neodbytných otázek nad temnou budoucností.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)